ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


АЯР – Изграждането на Националното хранилище за радиоактивни отпадъци ще се забави

16.01.2014

 

 

Изграждането на Националното хранилище за радиоактивни отпадъци, което по план трябваше да бъде пуснато в експлоатация в края на 2015-а година, най-вероятно ще се забави. Това казаха от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) по време на отчет за дейността си за миналата година.

От АЯР не се ангажираха със срок, в който хранилището за радиоактивни отпадъци ще бъде пуснато в експлоатация. Председателят на ядрения регулатор Лъчезар Костов обясни:

Най-вероятно има закъснение. Макар че АЯР не е отговорна за пускането в експлоатация на новото хранилище за радиоактивни отпадъци, но съгласно стратегията е 2015-а година. Това са сроковете, заложени в Националната стратегия за управление на радиоактивни отпадъци, и ние също имаме опасението, че отмяната на ВАС ще предизвика известно забавяне.

 

Какво се случва с 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ и защо имаше толкова много включвания и изключвания на блоковете през изминалата година:

Лично аз не мисля, че миналата година е била по-особена в тази сфера. Всички събития, които са се случили в АЕЦ „Козлодуй“ през изтеклата година, са от ниво 0 по международната скала. Не имало влияние за радиационната обстановка. Тези събития са свързани с конвенционалната част на АЕЦ-а. Нямат отношение към ядрената безопасност.

 

Заместник-председателят на АЯР Борислав Станимиров посочи данни за спиранията и пусканията на 5-и и 6-и блок на АЕЦ през изминалата година, от които става ясно следното:

Събитията са направили впечатление, че са повече, защото се случиха в края на годината, но ако погледнем назад няколко години, ще видим, че през 2013-а са 13 събития, 2012-а са също 13 събития, 2011-а са 7, а през 2010-а са 19.

Източник: http://bnr.bg/post/100286908/izgrajdaneto-na-nacionalnoto-hranilishte-za-radioaktivni-otpadaci-shte-prodalji-po-plan

Б.Р. Целия репортаж чуйте в звуковия файл. Втората половина е посветена на AP-1000®, за което ви разказах в: http://atominfo.bg/?p=21509

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари