ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


АЯР няма дума в избора на технологии за нови мощности

15.01.2014

 АP1000 била една от модерните технологии на пазара в момента

 

Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) не може да се намесва при избора на технологии за изграждане на нови ядрени мощности. Това каза на пресконференция председателят на агенцията Лъчезар Костов в отговор на въпрос за изграждането на Седми блок на АЕЦ „Козлодуй”.

„Не мога да кажа, че проектът е безопасен или опасен, защото не е работа на регулатора да се намесва, когато се избират технологии за получаване на електроенергия от ядрени мощности. Нашата работа е, след като технологията бъде избрана, да кажем дали съответства на нашите стандарти, на нормативната база, както и на ЕК”, отбеляза Костов по време на представянето на отчета на АЯР за миналата година.

По думите му задача на агенцията е да регулира безопасното използване на ядрената енергия. Костов посочи, че е бил член на делегацията, водена от министър Драгомир Стойнев в централата на „Уестингахаус“ в САЩ, където е посетил и американската комисия по ядрено регулиране.

По думите на Костов АP1000 е една от модерните технологии, които в момента се предлагат на пазара. За нас обаче е важно при лицензирането на нова ядрена централа да се извървят всички етапи, предвидени в закона, подчерта председателят на АЯР.

Източник: http://btvnews.bg/article/bulgaria/ayar-nyama-duma-v-izbora-na-tehnologii-za-novi-moshtnosti.html

 

Б.Р. Според суперлативите и рекламните клишета с които се прибра министър Стойнев и делегацията на цялото ръководство на енергетиката в България след посещението в седалището на Westinghouseв Питсбърг – САЩ, – http://atominfo.bg/?p=20142 (цитат – Стойнев и водената от него делегация гарантират, че реакторите AP 1000, какъвто най-вероятно ще е 7-ми блок, са възможно най-надеждните в света). Вече идва ред на изтрезняването.

Първата лястовичка посред зима беше Александър Николов http://atominfo.bg/?p=20213 ,(цитат – Значи въпрос на гледна точка, тъй като, AP 1000 е един конкретен реактор, а ВВЕР 1000 са няколко типа реактори. Последните модели, които използват реактори тир ВВЕР 1000 също са с изключително високо ниво на безопасност, но как да кажа, трудно ми е да поема конкретен ангажимент, но AP 1000, както вече казах, е изключително добър проект, и аз съм много щастлив, че ще се наложи на площадка Козлодуй).

Похвално е, че АЯР, в лицето на председателя Лъчезар Костов гледа на нещата професионално – По думите на Костов АP1000 е една от модерните технологии, които в момента се предлагат на пазара. За нас обаче е важно при лицензирането на нова ядрена централа да се извървят всички етапи, предвидени в закона, подчерта председателят на АЯР.

А за словесното пиянство по темата на един уважаван български ядрен експерт ще ви разкажа съвсем скоро. Но ще поизчакам, – може пък сам да изтрезнее и да се поправи.

Tags: , ,

17 Responses to АЯР няма дума в избора на технологии за нови мощности

 1. fusion on 15.01.2014 at 10:22

  Друго важно нещо убягва на г-н Редактора: „..Борислав Станимиров добави, че технологията на американския производител Уестингхаус е от типа ВВЕР и поради това експертизата в АЯР ще е достатъчна..“ – http://www.publics.bg/bg/news/10763/

  • TSO on 15.01.2014 at 14:23

   Това е казано в аспекта, че няма да е необходима тримесечена специализация на Марс за усвояване на тънкостите на някаква нова технология или привличане на експерти от NASA за да показават разноцветни презентации на PowerPoint. Проверяваш, лицензираш, представяш пред ЕВРАТОМ, получаваш разрешение, строиш. Или строят други, но вече само с процедура по лицензиране на национално ниво.

   • fusion on 20.01.2014 at 9:50

    Това е казано в аспекта, че и руснаци и американци доставят една и съща технология – „леководни реактори с вода под налягане – /ВВЕР или PWR/ и АЯР би имала достатъчно компетенция да ги оцени..т.е. че АП-то не е нищо различно като технология!!!

    • TSO on 20.01.2014 at 12:35

     Ами не е. Кой е казал, че е ТОТАЛНО РАЗЛИЧНА? Просто и е дадено търговско име, регистрирано е по съответния ред и са указани принципните различия (патенти), които го правят различна технология. Точно както и руският 2006 си го броят за технология. Опитайте да поискате подробности по него и ще ударите на камък.

     Постановката за строителство при двата доставчика е коренно различна. Едните доставят „под ключ“, другите на ниво „блупринт“. Първите изобщо не са склонни да отделят част от високотехнологичните за външно изпълнение, вторите залагат на висок контрол, стандартизация и лицензиране на влагани материали и компоненти специално за ядрената индустрия. В случая е удачно да се помогне на вторите да доразвият тезата си. Рязко ще се загуби апетити за провеждане на процедури по ЗОП с определящ критерий „най-ниска цена“ и за действащите централи. Което е добре. За качествата на персонала, изискванията за обучение, базови знания и компетенции вече има частични пробиви, което също е добре.

 2. TSO on 15.01.2014 at 14:45

  Хранилището за радиоактивни отпадъци ще се забави!

  Националното хранилище за ниско- и средноактивни отпадъци, което по план трябваше да заработи през 2015 г., най-вероятно ще се забави, признаха от ядрения регулатор. Причината е, че миналия месец петчленен състав на Върховния административен съд отхвърли ОВОС-а на хранилището, което трябва да бъде изградено и управлявано от Държавно предприятие „Радиоакитвни отпадъци“. Според ВАС предприятието не е доказало в доклада по ОВОС, че избраната площадка отговаря на всички изисквания за безопасност, като е направено „необосновано заключение, че не се очаква кумулативно радиационно въздействие върху околната среда“. В съоръжението няма да се складира отработено гориво от АЕЦ. Без екооценката, която беше оспорена от граждански активисти, АЯР не може да одобри площадката и това блокира проекта.

  • Петър Пенчев on 15.01.2014 at 15:50

   Председателят на ядрения регулатор Лъчезар Костов обясни: ¨Най-вероятно има закъснение. Макар че АЯР не е отговорна за пускането в експлоатация на новото хранилище за радиоактивни отпадъци, но съгласно стратегията е 2015-а година. Това са сроковете, заложени в Националната стратегия за управление на радиоактивни отпадъци, и ние също имаме опасението, че отмяната на ВАС ще предизвика известно забавяне.¨

   Това е ясно и без шикалкавенето за ¨вероятностите от АЯР¨, НО Ядреният Регупатор е уместно да попита КОЙ е виновникът да се изостава И защо шефът на ДП¨РАО¨ Делян Петров все още е ¨на свобода¨ – толкова милиони потроши от ¨предварителното изпълнение¨ на ПРИПОВЪРХНОСТНОТО Национално хранилище за радиоактивни отпадъци без приет ОВОС – разрешено му от Бойкоборисовите ¨отличнички¨ Нона Караджова и Евдокия Манева, които промениха Закона за околната среда, за да превърнат ОВОС-а в ¨парче хартия¨(в угода на думите на мутрата ББ)…

   За милионите – в Затвора! Цацаров мълчи, както и за износа на ток ¨уж¨ възобнови проверката срещу четиримата прокурори, смачкали Обвинителния акт от Прокурор Пламен Панайтов – вече цяла година ни вест, ни кост.

   • TSO on 15.01.2014 at 16:19

    АЯР е далеч от понятието „стопански субект“. Работата му е да лицензира, проверява, контролира. За парите проблемът е изцяло на „давалите“ ги. Идваха някакви хора. Калфин беше с тях. Те казаха, че се правят „простотии“. Калфин им каза, че те тези работи не ги разбирали. Те казаха, че ще е добре да им се представи локалната трактовка на случващият се хаос в писмен вид за да видят колко и от кого да си поискат. Нещата май останаха в такова „разкрачено“ положение.

    Отделно, затвор милиони не връща. Да се мисли някаква схема да се подари/продаде инфраструктура на инвеститор с реални възможности за извеждане от експлоатация. Това май само остана. И да е частник, харчещ собствените си пари! Щото такъв бум от назначения и в годините на развития социализъм не сме наблюдавали!

 3. Сергей Смирнов on 17.01.2014 at 0:46

  Спрошу здесь: нет ли у кого полного текста итоговой пресс-конференции АЯР ( http://www.bnra.bg/bg/news/20140115 )?

 4. TSO on 17.01.2014 at 1:06

  ftp://files.bnr.bg/Horizont/Acutalni_2014/1401borisov.mp3

  Скачиваем через Total Commander или любой FTP клиент. Доступ анонимный.

  Полная расшифровка звукового файла врядь ли у кого есть. Время на это уйдет много, а там ничего ультрауникального не высказалось.

  • Сергей Смирнов on 17.01.2014 at 18:49

   Спасибо! Просто в разных СМИ есть различия по одним и тем же высказываниям.

   • TSO on 17.01.2014 at 22:12

    Сейчас есть возможность ссылаться на оригинал.

 5. Петър Пенчев on 17.01.2014 at 11:13

  ¨Давалите¨ парите са от международния фонд ¨АЕЦ Козлодуй¨ – те ще си искат парите от ¨взелите ги¨, така е по белите държави,

  ама дали и Калфин не се е ¨облажил¨ заедно с доста BG-Партии…

 6. TSO on 17.01.2014 at 11:47

  Не мога да мога да знам, другарю! Не мога да мога…

  Ще се пледира „невменяемост“. Имали са, дали са. Или те са били луди, че са ги дали … или пак са били луди, че са ги дали на луди.

  А какво мощно „уреждане на работа“ беше, плачи сърце… Още по този критерий трябваше да светне на даващите, че едва ли изобщо някой има сериозни намерения да прави каквото и да е.

 7. TSO on 19.01.2014 at 8:14

  Изказване на премиера Орешарски:

  Изборът не технология за седми блок на „Козлодуй“ e стратегически.

  Избрана е само технология за седми блок на АЕЦ „Козлодуй“. До строежа има много време. Надявам се да достигнем до приемливи параметри, ако не, не сме обвързани с нищо“, каза Орешарски в отговор на въпрос. Според него в цял свят преобладаващата част от технологиите се избират без търг по стратегически причини, така е направила и България. „Трябва да диверцифицираме, това е основният мотив да изберем „Уестингхаус, уточни премиерът. Той отказа да говори за Белене, защото проектът е в арбитраж.

 8. TSO on 19.01.2014 at 10:27

  Георги Кадиев:

  „…. Колкото до твърдението, че Богомил Манчев стои зад АБВ, за да рестартира „Белене“, Кадиев няма конкретна информация. Той, обаче, е на едно мнение с Румен Петков от АБВ, че АЕЦ „Белене“ трябва да има. Освен това темата може да бъде „един от пилоните“ в програмата на АБВ, независимо че изборите ще са за европейски депутати.“

  • TSO on 19.01.2014 at 10:29

   Невербалните изразни средства на Г-н Кадиев в този момент, показваха различия с изказаната от него теза.

 9. TSO on 19.01.2014 at 10:28

  Богомил Манчев завел американски инвеститори за АЕЦ „Белене“ при Бойко Борисов. Посредник за срещата бил Румен Петков.

  http://glasove.com/skandalut/32373-bogomil-manchev-vodil-investitorite-za-belene-v-bankq-borisov-obeshtal-podkrepa

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари