ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Пресконференция – Драгомир Стойнев: България да строи седми блок на АЕЦ Козлодуй по американска технология

24.11.2013

 

България да строи седми блок на АЕЦ Козлодуй по американска технология на компанията „Уестингхаус“. Това ще предложи на Правителството министър Драгомир Стойнев, който днес се завърна от посещения в САЩ. Разговорите на българската държавна делегация с американския гигант „Уестингхауз“ са водени само за една мощност на площадката на АЕЦ „Козлодуй“.

 

 

Стойнев и водената от него делегация гарантират, че реакторите AP 1000, какъвто най-вероятно ще е 7-ми блок, са възможно най-надеждните в света. Срокът за експлоатация е 60 години с възможност за удължаване с още 20.

Министър Стойнев не е притеснен, че посещението му в САЩ заради проекта за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй “ ще предизвика евентуална ответна реакция от страна на Русия:

„От встъпването ми в длъжност аз ясно съм заявил, че всеки проект ще преминава през призмата на националния интерес. За нас е важно да гарантираме стабилността на енергетиката през следващите години и ако сега не направим конкретни стъпки за изграждане на нови мощности – опасявам се, че след 15г. ситуцията ще бъде наистина много драматична в нашата страна“.

Според Стойнев не е необходимо да се прави конкурс за избор на технология, по която да бъде изградена бъдещата ядрена мощност от вида АР 1000. Той посочи, че това е практика и в други страни на Евросъюза като Великобритания, Франция и Финландия.

 

 

Шефът на АЕЦ „Козлодуй“, който също беше в българската делегация обясни, че е предвидено 7-ми блок да работи с т.нар. „пасивна система за сигурност“. При авария тя ще позволи реакторът да работи не максимум 16 часа, както е в най-модерните централи, а цяла седмица:

Иван Генов, изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“: „Ако във АЕЦ „Фукушима“ реакторите бяха АР 1000 по всяка вероятност никога нямаше да чуем за събитията във Фукушима. Движещата сила, която ще обезпечава безопасността това са природните закони. Това е новото, прогресивното и това е бъдещето на атомната енергетика.“

Драгомир Стойнев обясни, че финансовата стойност на проекта ще бъде ясна едва след като Министерския съвет упълномощи БЕХ да започне разговори с „Уестингхауз“.

Стойността ще е ясна поне шест месеца след началото им. По този въпрос българската делегация е провела в САЩ преговори с турската „Ексимбанк“, която е изявила готовност да финансира до 70% от сумата за строителството.

Драгомир Стойнев, министър на икономиката и енергетиката: „Тоест най-ранната възможна дата за започване буквално на строежа тъй като трябва да формира проектната компания, участието в проектната компания и изисква време – най-вероятно 2016г. е напълно вероятно да се започне. Мисля, че при нас сметката може би ще бъде най-евтиния реактор от това поколение.“

Ако се намери изгоден начин на финансиране е възможно проектът да е 100% държавен, обясни Стойнев. Министърът допълни, че очаква широка политическа подкрепа за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“, включително и от бившите управляващи, които също са били поддръжници на изграждането му.

Източник: http://bnt.bg/bg/news/view/112399/dragomir_stojnev_bylgarija_da_stroi_sedmi_blok_na_aec_kozloduj_po_amerikanska_tehnologija

Tags: , , ,

4 Responses to Пресконференция – Драгомир Стойнев: България да строи седми блок на АЕЦ Козлодуй по американска технология

 1. Теди on 24.11.2013 at 9:05

  Мда… Коректно казано… „Никога нямаше да чуем“ за събитията във Фукушима, не че нямаше да станат.
  Аз не мога да разбера логиката – да си строим прототип, щото е модерен, вместо да стъпим на сигурното… Ама, как беше… пей си ми Пенке, ле. :-)

 2. Сергей Смирнов on 24.11.2013 at 16:22

  Без всякого сомнения, намерение Республики Болгария развивать атомную энергетику, является верным. Проект и методы, выбранные для реализации, вызывают вопросы.

  Кажется, совсем недавно (в июле) я писал: „…кой от вариантите ще съответства най-пълно на ТИА, за всички е съвсем очевидно. Разбира се, това ще бъде AP1000.“
  http://atominfo.bg/?p=16983

  Полагаю, что ряд вопросов задать следует. По экономике:
  1. Осознан ли повышенный инвестиционный риск, и следовательно большая стоимость реализации проектов FOAK?
  2. Как отразится на финансовой помощи получаемой от ЕС (в отношении атомной энергетики, перерабокте РАО) решение о инвестициях государственных средств в проект, который был разработан в США? Финансово, компания Westinghouse Electric Company LLC, принадлежит группе компаний Toshiba Corporation, основное оборудование производится в Китае, Южной Корее, Японии.
  3. По заключению контракта без проведения конкурсных процедур. Ссылки на опыт Франции и Финляндии некорректны, Великобритания будет ждать решения Еврокоммисии. Оценен ли данный риск? Кто и каким образом выяснил, что не имеющий лицензии ни от одного из регуляторов стран-членов ЕС проект АР1000, является самым дешевым?
  4. Какие критерии были использованы при оценке стоимости проекта?

  По технической стороне вопроса:
  1. Было сказано: „При авария тя ще позволи реакторът да работи не максимум 16 часа, както е в най-модерните централи, а цяла седмица“. Это неверное утверждение. Без АДГ (аварийных дизельгенераторов), согласно обоснованиям компании Westinghouse, представленным в US NRC и ONR(Великобритания) – 3 дня. С АДГ, для любого энергоблока время ограничено только ресурсом самих АДГ. Аналогичная длительность заложена в наши, российские проекты. Семь дней взялись из 2 разделов обоснования: по электроснабжению (3+4) на АДГ глава 8.3, и по запасам воды (бак PCCAWST на площадке, тороидальный бак встроенный в ГО – PCCWST, и IRWST, тоже внутри ГО), что для площадки рядом с рекой Дунай неактуально, но посмотреть можно – главы 6.2, 6.3. Версия, представленная в UK: https://www.ukap1000application.com/doc_pdf_library.aspx
  2. Особый интерес представляет вопрос о вертикальных парогенераторах, и их замене, поскольку срок службы моделей, сходных по конструкции, материалам и мощности вертикальным ПГ АР1000 составляет 40 лет. Без нарушения целостности ГО (двойной), заменить их невозможно.
  http://atominfo.bg/?p=20055
  http://atominfo.bg/?p=17325
  http://www.atominfo.ru/newse/l0451.htm
  Более подробное изложение от уважаемого и опытного специалиста из ОКБ „Гидропресс“: http://www.atominfo.ru/newse/l0405.htm
  3. Использование энергоблоков разных производителей на АЭС „Козлодуй“ вызовет значительные сложности для эксплуатации.

  Остальные, давно всем известные проблемы АР1000, перечислять, полагаю не стоит – слишком длинный список получится.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари