ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Сравнение на енергоблоковете руско производство с енергоблока AP1000 на Westinghouse

22.07.2013

 

Публикувам тази статия в очакване на представянето пред обществеността на заключенията от ТИА на Westinghouse относно изграждането на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ “Козлодуй”. Срокът за представянето на разработката, който беше удължен с 2 месеца, изтече преди месец. А кога ще видим резултатите?

Поради големия обем статията е разделена на отделни части, като в края на всяка следваща има препратки към предишните

 

Сравнение на енергоблоковете руско производство с енергоблока AP1000 на Westinghouse

или “Гъската не е приятел на свинята” старинна руска поговорка

 

 

Предговор от автора – Сергей Смирнов

 

Искам да изкажа искрена благодарност за неоценимата помощ при създаването на този документ на колегите Александър Уваров, Красимир Христов, Александър Биков и още петима, имената на които мога да оповестя само при тяхно съгласие.

Впрочем, спомням си за още 5 души, които реагираха живо в различни моменти на дискусията по темата. За мое дълбоко съжаление, аз знам малко за тях, с изключение на един.

Без Вашите мнения, експертни оценки, а също и информация, този документ просто не би се появил на бял свят.

Някои пояснения: аз не съм студент, научен работник, журналист, “зелен” активист, сътрудник или ръководител на структури, подконтролни на “Росатом”, както и на самата Държавна корпорация. Поради това не получавам никаква изгода от това научно-популярно творение, напротив, при вида на документацията от Westinghouse, чувствам силно отвращение. От една страна, оценката ми за качествата на този документ е неудовлетворителна, от друга – не съм си поставял за цел да се изживявам като някое величие на мястото на Атоменергопроект (АЭП).

 

Съдържание

 

1. Въведение

2. Основни параметри

3. Реактор. Активна зона. Гориво.

4. Параметри на някои от системите на Iи II контур

5. Пасивни системи за безопасност (справка)

6. Електроснабдяване собствени нужди (СН)

7. Системи за контрол и предаване на информацията (I&C, справка)

8. Водно химични режими (ВХР, справка)

9. Колективни дози. РБ. (РАО и ОЯГ – според наличната информация)

10. Probability risk assessment

11. Полезни препратки по темата, информация за автора.

 

Главите 8, 9, 10 съдържат изводи на експерти, а 2 и 3 са детайлно попълвани и проверявани под техния внимателен надзор.

За база при разработката на документа е използвана американската 19 версия на документацията на AP1000 от 04.12.12 и нейният вариант за Великобритания – преписката между регулаторите на САЩ и Обединеното кралство.

За източници на параметрите на руските проекти е използвана открита (общодостъпна) информация от ОКБ «Гидропресс», АЭП, СпбАЭП, ОАО «Концерн Росэнергоатом».

В еднаква степен е използвана информация от АЯР – Република България и МААЕ.

Между другото, на всеки лист от таблиците са показани подробни препратки към интернет ресурси.

 

При писането съм използвал значителна доза сарказъм, а от фактически грешки никой не е застрахован.

 

1. Въведение

 

Темата за сравняване на чуждестранните енергоблокове с руските, без всякакво съмнение, е сложна.

Американско-японският проект AP1000 на компанията Westinghouse е преживял 19 версии в САЩ и минимум 4 стадии в опита за получаване на одобрение от регулиращия орган на Великобритания. Лицензиран е през 2006 година, но разрешение за строителство в САЩ е получено през 2011 година. В момента се строят 4 енергоблока в Китай и 2 или 3 в САЩ. Съгласно данните , подадени от САЩ в МААЕ той е базиран на по-стария проект с два пъти по-малка мощност AP600, с електрическа мощност 600MW, лицензиран през 1999 година в САЩ, и , доколкото ми е известно никога не е реализиран.

В много отношения AP1000, за да не кажа нещо повече, повтаря решенията на непостроения си предшественик. А много от стойностите и разчетите, например, експлоатационната норма на колективната ефективна доза при работа по отваряне и затваряне на реактора, презареждане с гориво и работа на блока на мощност за целият експлоатационен период напълно съвпадат. Как е възможно такава разлика да не се получи за проекти с различно гориво, параметри на оборудването и двукратна разлика в мощността е съвършено неясно. Документацията на отделни места практически изцяло съвпада, в което може да се убеди всеки читател, ако се възползва от електронната библиотека на US NRC или МААЕ.

В момента производството на болшинството от агрегатите е локализирано в Китай, Япония и Южна Корея.

Нашият (б.р. – руският) проект за реактора В-392 беше създаден на базата на проверения във времето В-320 и стана родоначалник на цяло семейство, на основата на което беше създаден проекта за АЕЦ “Белене”, В-466Б.

В основата на Ленинградската АЕЦ-2 (4 енергоблока по проект, 2 се строят) беше заложен проект с реактор от поколение III+ В-491, АЭС-2006 разработка на СПбАЭП. Все пак, проектът на АЕЦ “Белене”, на базата на реактора В-466Б, често сравняван с проекта на базата на Б-412 (АЕЦ “Куданкулам”), като се отчита модернизацията на основния В-392 до В392М, също заслужава поколение III+. Наличието на уловител на стопилката, усъвършенстваните СУЗ и приводите им, редицата пасивни системи за безопасност свидетелстват за това.

На основата на проекта В-392М завършва построяването на 2 енергоблока на Нововоронежката АЕЦ-2, с възможност за построяване на още два.

Като цяло, вземайки предвид построяването на Беларуската АЕЦ и Балтийската АЕЦ, като цяло по проекта АЭС-2006 ще бъдат построени 10-12 блока, от които шест са на етап строителство.

Предлагам също да разгледаме енергоблоковете ВВЭР-ТОИ с В-510, които в стройна редица вървят за замяна на преждевременно излизащите, уви, от експлоатация РБМК. Разглежда се (а някъде вече се извършва подготовка) строителството на заместващи мощности на Курската АЕЦ-2, Смоленската АЕЦ-2 и Нижегородската АЕЦ. Да не забравяме за АЕЦ “Аккую”, Турция, строителството на която вече започна. Така в средносрочна перспектива можем да изброим 10 енергоблока.

По този начин основно предлагам разглеждането на съвременните реактори. Въпреки, че първи бяха енергоблоковете с ВВЭР-440 и по-ранни разработки, факт, който никой не оспорва.

Спорният въпрос за целесъобразността от разглеждането на поколенията реактори се наложи да бъде подхванат и тук във връзка с лъжливите твърдения на компанията Westinghouse в пропагандните й материали, че АР1000 е единственият в света проект от поколение III+.

Същевременно не трябва да забравяме, че процесът на строителството на енергоблокове в Русия не е прекъсван за 25 години, за разлика от гореуказаната компания.

Съвсем наскоро излезе на МКУ и първи блок на АЕЦ “Куданкулам” в Индия, от поколение III+ : http://atominfo.bg/?p=16826

 

Как ще строим?

 

Промишлената площадка на АЕЦ “Белене” – план

 

източник интернет – търсачка Google

 

 

Или така?Особенности на превозването на реактора АР1000 за АЕЦ Вогл (Vogtle-3), САЩ

 

фотография от американския вестник „Augusta Chronicle“, публикувана на http://www.atominfo.ru/newsd/k0204.htm

 

 

А е възможно и така – ВВЭР-ТОИ, В-510

 за пълен размер щракнете с ляв бутон

 

Отчитайки продължителния конкурс за дострояването с още 2 енергоблока на АЕЦ “Темелин” – Чехия и многобройните англоезични публикации по седми блок на АЕЦ “Козлодуй”, в които се разглежда възможността за построяване на AP1000 за нуждите на България, въпросът за такова сравнение е отдавна назрял. Намеква се и за осми блок на АЕЦ “Козлодуй”. Впрочем последните интервюта (по-точно вижте рускоезичните публикации на материалите от по-рано и наскоро публикувани от AtomInfo.Bg), ще позволят по детайлно да се запознаете с въпроса, благодарение на AtomInfo.Ru.

След вземането на окончателно решение на 29.03.2012 година на Правителството на РБ за отказване от строителството на АЕЦ “Белене”, първи за плановете за построяване на 7 блок на АЕЦ “козлодуй” съобщи министър Делян Добрев. Тогава беше обявено, че строителството ще е без държавно финансиране. По-късно в структурата на АЕЦ беше създадена проектната компания „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности” ЕАД под ръководството на Любен Маринов. Впрочем, тази идея беше отдавна известна, и е правилна.

Внезапното появяване на дъщерна фирма на компанията Westinghouseв ролята на изпълнител на Технико-икономическия анализ на строителството на нов блок не беше толкова неочаквано. Отдавнашното и настойчиво желание да стане доставчик на гориво за единствената в България АЕЦ, провалът с горивото на АЕЦ “Темелин” (Чехия), активната и дейност в Украйна, не могат да отминат безследно. Получавайки тази задача, компанията започна да говори и за възможно строителство на два нови блока.

Независимо от заявлението на Майк Крист, кой от вариантите ще съответства най-пълно на ТИА, за всички е съвсем очевидно. Разбира се, това ще бъде AP1000. Другият вариант е възможно да бъде заключението за нерентабилност на седми блок.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари