ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


АЕЦ “Козлодуй” – нов статор за ТГ на VI блок – договор

12.02.2013

Днес от 16 часа в сградата на Българския енергиен холдинг ще бъде подписан договор за изработка на нов статор за турбогенератора, който да бъде монтиран на шести блок.

Сега действащият статор ще бъде модернизиран и ще се постави на пети блок.

 

 

Основен изпълнител на договора е Машиностроителни заводи „Санкт Петербург”, Русия.

До средата на идната година трябва да приключат дейностите по изработка и монтаж на статорите, а стойността на договора е 24 193 526 евро, научи Kozloduy-bg.info.

Преговорите с руската компания са водени един месец, а първоначалната цената е била 50 милиона лева, информира Валентин Николов – изпълнителен директор на АЕЦ “Козлодуй“.

Източник: http://www.kozloduy-bg.info/index.php?p=news&aid=9120

 

Б.Р. За да може да се реализира пълноценно ефектът от повишаване на топлинната мощност на реакторната установка (РУ) на 104% е наложително да се извършат редица подобрения на турбината и турбогенератора (ТГ). Тези проблеми са разгледани в няколко статии: Какъв ТГ му трябва на АЕЦ “Козлодуй”? – http://atominfo.bg/?p=2465 ; ТГ за АЕЦ “Козлодуй” – Вместо отговори от ОАО “Силовые Машины” – http://atominfo.bg/?p=3038 ; АЕЦ “Козлодуй” – работи на номинална мощност = електрическа мощност 1040 – 1060 MW? – http://atominfo.bg/?p=6183 . А за любознателните: АЕЦ “Козлодуй”, VII блок – ТУРБИННИЯТ ОСТРОВ – http://atominfo.bg/?p=7401 .

По същество този подход е сравнително икономичен, защото всичките технически мероприятия могат да се реализират в рамките на регламентираната продължителност на ПГР. Но дейностите изобщо не са елементарни, а са съпроводени с множество неизвестни.

На фона на скандалните разкрития, показвани в комисията “Червенкондев” на НС, има още един въпрос, на който не намирам отговор в наличната свободно-достъпна информация: В сайта на централата не намерих обществена поръчка за подписваният днес договор. Такова обявление не намерих и във вестника на ЕС: http://ted.europa.eu/TED/main/HomePage.do  

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари