ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


АЕЦ “Козлодуй”, VII блок – ТУРБИННИЯТ ОСТРОВ

18.06.2012

Когато подготвях плана си за посещението на Атомэкспо 2012, като една от основните задачи си поставих изясняването на вариантите за решение на турбинния остров на седми блок на АЕЦ “Козлодуй”. Приех предварително, а това там се потвърди категорично, че ядреният остров ще се реализира с произведеното и почти готово реакторно оборудване за един от блоковете на АЕЦ “Белене”.

С неоценимата помощ на сродни души, имах възможност да обменя информация и събера впечатления от специалисти по турбоагрегатно оборудване, относно перспективите за развитие на турбинните и турбогенераторни технологии за ядрени енергоблокове ВВЭР с голяма мощност.

Впечатленията си мога да синтезирам по следния начин:

-         Използването на руските бързоходни (3000 об/мин), турбини и турбогенератори постепенно ще бъде преустановено в новите проекти.

-         За перспективите за приложение в нови разработки на произвежданите до сега украински бавноходни (1500 об/мин) турбини, комплектовани с руски турбогенератори нямам информация (Турбоатом – Харков нямаше щанд на изложението).

-         Преобладаващо е мнението, че перспективни за използване в нови разработки са бавнооборотните технологии (1500 об/мин).

Единствените представители на тази технология на изложението бяха френската фирма ALSTOM”, чрез съвместното предприятие «ALSTOM-ENERGOMASH».

Воден от желанието си да информирам читателите, с цел да превърнат информацията в знание, ще се опитам да представя повече информация по въпроса. 

ALSTOM - кой е той

ALSTOM е световен лидер по разработване на решения и производство на оборудване за енергийния сектор и транспорта. Компанията разработва готови решения “до ключ” за електроцентрали и оказва съпътстващи услуги в множество сектори от енергетиката, които използват следните източници на енергия: вода, ядрено гориво, газ, въглища и вятър. Компанията със седалище Левалуа-Перре – Франция има 92 700 работници и служители в 100 държави по света. Годишният й оборот възлиза на 20,9 милиарда евро за финансовата 2010-2011 година. Тук ще разгледам само оборудването за АЕЦ.


ООО «АЛЬСТОМ Атомэнергомаш»

 

 

Съвместното предприятие ООО «АЛЬСТОМ Атомэнергомаш» е създадено през 2007 година от  ОАО «Атомэнергомаш» и лидерът в световното атомно машиностроене, компанията Alstom Power Holding SA за комплектоване на турбинните острови на АЕЦ, оборудвани на базата на бавноходната технология ARABELLE™ на компанията Alstom.  

В съответствие с подписаното международно съглашение за създаването на съвместното предприятие (СП), компанията Alstom Power  Holding SA предава технологията за производство на бавнооборотни (бавноходни, тихоходни) турбини и генератори ARABELLE™ с мощност 1200-1800 MW.

Съгласно лицензионното споразумение ООО «АЛЬСТОМ Атомэнергомаш» получава изключителното право за производство и продажба на посоченото по-горе оборудване на територията на Русия, а също има право да комплектова с него ядрени енергоблокове, които се строят в чужбина по руски ядрени технологии.

Направленията, по които работи съвместното предприятие са:

-         Производство на бавноходни парни турбини и турбогенератори за тях с мощност 1200-1800 MW, сепаратори-подгреватели и кондензатори по бавноходната технология ARABELLE™.

-         Инженерингови услуги и комплектация на оборудване за турбинните острови (машинните зали, МЗ) на АЕЦ с използване на бавноходната технология ARABELLE™.

Първият договор на предприятието е за комплексна доставка на оборудването за МЗ на първи и втори енергоблок на Балтийската АЕЦ в Калининградска област. Пусковите им срокове са 2007-2008 година.

Първоначално около 50% от оборудването ще се произвежда в Русия с тенденция да достигне над 70%.

Според фирмата, допълнителният доход за възложителя по факторите: надеждност, готовност, икономичност, съкратени срокове за монтаж и пуско-наладка, при оборудването ARABELLE™ в сравнение с бързоходните технологии се изчислява на 360 милиона евро за един блок при изкупна цена на електроенергията 25 евро/MWh  или 430 милиона при 30 евро/MWh.

Основно оборудване на ядрения остров 

ТУРБИНА

Следващите илюстрации са взети от различни презентации и дават, според мен, достатъчна представа за турбинното оборудване

 

дължина на турбината 37,5 метра  маса 1880 тона

 

технологична схема

 

ТУРБОГЕНЕРАТОР

Предлаганите най-маломощни от фамилията “GIGATOP” четириполюсни турбогенератори са с мощност 1200 MW, 24 kV, cosf=0.9, 1500 об/мин имат най-добрите показатели за надеждност и КПД, висока референтност и оптималност на всички технически решения. Всичко това, заедно с безпрецедентното качество на производството и нивото на контрол ги прави безусловни лидери в този клас оборудване.

Достигнат е КПД над 99%. Изключено е преждевременно стареене на изолацията, овлажняване, окисляване и запрашаване на активните части на турбогенератора. Осигурено е еднородно температурно поле по цялата дължина на тялото на ротора.

Едно от ключовите решения на ALSTOM е използването на добре отработената система за изолация MICADURR.

Компактната конструкция на безколекторния възбудител, котвата на който е конзолно разположена на вала на генератора без допълнителни лагери, забележимо намалява общата дължина на турбоагрегата.

Всички спомагателни системи на турбогенераторите GIGATOP имат блоково изпълнение, което е голямо предимство при разработването на проектни решения за компановката на турбинния остров на АЕЦ.


 

РЕФЕРЕНЦИИ

КитайАЕЦ LingAo” – сравнение между бързоходните и бавноходните технологии

 

Пазарен дял на различните производители на турбоагрегатно оборудване за АЕЦ

 

ВМЕСТО ЗАКЛЮЧЕНИЕ

-         Технологията ARABELLE™ за турбинния остров е в най-напреднал стадии за адаптиране към ядрен остров базиран на ВВЭР-1000.

-         Руско-френското съвместно предприятие ООО «АЛЬСТОМ Атомэнергомаш» има потенциал и лицензионни права да произвежда, доставя и оборудва турбинния остров на АЕЦ с ВВЭР-1000.

-         Ако ядреният остров на седми блок на АЕЦ “Козлодуй” бъде по руска технология, когато бъде обявен конкурс за избор на технология на турбинния остров, ООО «АЛЬСТОМ Атомэнергомаш» ще участва в него.

-         Контактите между българските и руските специалисти ще бъдат улеснени, защото негласно се приема, че след българския – вторият работен език в централата е руския. Това твърдение не е от сантиментални чувства, а поради масово използване на руските технологии в АЕЦ “Козлодуй”.

-         С удоволствие ще публикувам авторски материали по темата. Колкото повече информация имат читателите на AtomInfo.Bg, толкова по компетентни ще бъдат обсъжданията и коментарите. Защото информираният човек (по даден въпрос) може да стане знаещ, но неинформираният НИКОГА.

Tags: ,

One Response to АЕЦ “Козлодуй”, VII блок – ТУРБИННИЯТ ОСТРОВ

  1. Росен on 20.06.2012 at 10:19

    Аз да питам, случайно да се намира повече информация за турбините на Шкода за ВВЕР-1000? Модела им се води MTD80. Работят на 3000об/мин. Такива турбини има в АЕЦ Темелин. А доколкото си спомням, предложението на чехите за АЕЦ Белене беше именно за такава турбина.
    Ако наистина правителството иска диверсификация на оборудването за втори контур, то варианти, така като гледам, хич не липсват.

    Единственото, което намирам е: http://www.doosan.com/skodapower/attach_files/brochure/english/en_products_service.pdf

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари