ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Япония премахна ограниченията за изграждането на нови ядрени реактори

12.02.2023

На 10 февруари 2023 г. кабинетът на министрите на Япония одобри премахването на редица ограничения върху развитието на ядрената енергетика, съобщава агенция Nikkei.
Кабинетът удължи срока на експлоатация на атомните електроцентрали до повече от 60 години и също така разреши изграждането на иновативни реактори от следващо поколение, които да заменят съществуващите мощности.

 

Съответните законопроекти ще бъдат внесени в парламента на страната през настоящата сесия.

Сегашните промени са най-сериозните след аварията в АЕЦ Фукушима-1 през 2011 г., след която бяха наложени сериозни ограничения на ядрената индустрия.
По-специално през юли 2013 г. номиналният живот на ядрените реактори беше определен на 40 години; операторът на АЕЦ може да поиска еднократно удължаване, но срокът му не може да надвишава 20 години.

Сега ще се прилага различна процедура: при достигане на 30-годишния период операторът на АЕЦ ще трябва да иска разрешение за продължаване на експлоатацията поне веднъж на 10 години, като броят на подновяванията няма да бъде ограничен, а времето за офлайн работа ще бъде извадени от оперативната статистика, необходима за проверките.

След аварията във Фукушима-1 кабинетът на министрите многократно заявяваше, че не разглежда възможността за изграждане на нови реактори. Сега обаче това ограничение е отменено: кабинетът призова за разработване на усъвършенствани реактори с високи стандарти за безопасност, които да заменят блоковете, които предстои да бъдат изведени от експлоатация.
Пускането в експлоатация на реактори от ново поколение е планирано за 2030 г.

Според МААЕ в Япония между 1963 и 2009 г. са пуснати в експлоатация 60 енергоблока с обща мощност 51 гигавата (GW). Въпреки това до януари 2023 г. само 17 реактора работеха – 17,1 GW; други 16 енергоблока с мощност 16 GW бяха временно спрени, а останалите 27 блока с мощност 17,9 GW бяха напълно изведени от експлоатация.

Ако през 2010 г. атомните електроцентрали са генерирали 25,7% от производството на електроенергия в Япония, то през 2021 г. – едва 6,4%, според изчисленията на Global Energy Association. Увеличаването на ролята на ядрената енергия в енергетиката ще улесни прехода към въглероден неутралитет, който Япония има за цел да постигне до 2050 г.

Подробности на: https://mainichi.jp/english/articles/20230210/p2g/00m/0na/014000c

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари