ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Изявление на генералния директор на МААЕ относно ситуацията в Украйна

04.02.2023

Основният резервоар, образуващ част от река Днепър, който осигурява вода за охлаждане на украинската Запорожка атомна електроцентрала (ZNPP), има скорошно намаляване на водните нива, като още една индикация за това как настоящият конфликт в страната засяга инфраструктурата, която е жизненоважна за ядрена безопасност и сигурност, каза днес генералният директор Рафаел Мариано Гроси.

 

 

Екипът от експерти на МААЕ, присъстващ на площадката на най-голямата атомна електроцентрала (АЕЦ) в Европа – разположена на фронтовата линия на зоната на активни бойни действия – съобщи, че нивото на водата в язовир Каховка намалява. По проект обаче големият охладителен басейн на реакторните блокове на ЗАЕЦ се поддържа над нивото на язовир Каховка.

„Въпреки че намаленото ниво на водата не представлява непосредствена заплаха за ядрената безопасност и сигурност, то може да се превърне в източник на безпокойство, ако му бъде позволено да продължи. Това отново показва многото потенциални рискове за тази голяма ядрена централа по време на войната и подчертава, че никога не трябва да се самодоволстваме относно нейната безопасност и сигурност“, каза генералният директор Гроси.

През последните седмици експертите на МААЕ чуха звуците на военен конфликт, включително артилерийски огън, извън централата – някои отдалеч, други по-близо – и това продължава, което подчертава необходимостта от ядрена безопасност и защитна зона за сигурност около съоръжението , каза генералният директор Гроси.

Генералният директор каза, че продължава консултациите си с Украйна и Руската федерация с цел скорошно съгласуване и прилагане на такава зона. Въпреки че е постигнат известен напредък в тези дискусии, той остава твърде бавен и са необходими по-решителни усилия от всички страни, каза той.

Генералният директор също изрази продължаваща загриженост относно стреса, на който е изправен персоналът на ЗАЕЦ по време на конфликта, особено след като нивата на персонала продължават да намаляват. Екипът на ISAMZ е информиран, че въпреки всички предизвикателства, ЗАЕЦ все още разполага с адекватен оперативен персонал, който да поддържа безопасната работа на всички блокове при сегашното ниво на функциониране на централата. Агенцията е запозната и с медийни съобщения за експлозия в град Енергодар, където живее по-голямата част от персонала на ЗАЕЦ.

Относно реакторите на ЗАЕЦ – експлоатационното състояние остава същото като предходните седмици, а именно четири блока са в режим на студено спиране, а два са в режим на горещо спиране за захранване с пара и топлина на централата и близкия град Енергодар.
Централата също така продължава да получава електроенергията извън обекта, от която се нуждае за основните функции на ядрена безопасност и сигурност от последния действащ главен външен електропровод от 750 киловолта (kV), с една налична резервна линия от 330 kV. В случай на загуба на външно захранване, всичките 20 дизелови резервни генератора на обекта са готови да доставят на обекта електричеството, необходимо за цялото оборудване, свързано с ядрената безопасност и сигурността.
Въпреки това енергийните доставки на ЗАЕЦ от мрежата остават крехки, каза генералният директор Гроси.

Постоянните екипи на МААЕ, разположени в ЮУАЕЦ, Ровненската, Хмелницката и Чернобилската, продължават да предоставят техническа помощ и съвети, оценявайки нуждите на централите и докладвайки констатациите си в централата във Виена.
Започна първата ротация на персонала на МААЕ на обектите. Нов екип вече пристигна в Ровненската АЕЦ, а в следващите дни ще последват и други в останалите АЕЦ.

Миналата седмица в Украйна беше доставено дарение на оборудване от Франция, включващо защитно оборудване за персонала за Държавните служби за извънредни ситуации на Украйна. Тази доставка последва по-ранна доставка на оборудване за разширение на автоматичната телефонна централа на Ровненската АЕЦ, закупено с финансиране от Канада.

Източник: https://www.iaea.org/newscenter/pressreleases/update-145-iaea-director-general-statement-on-situation-in-ukraine

Tags: , ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари