ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Правителството на Нидерландия одобри план за изграждането на два нови блока в АЕЦ Борселе от поколение III+

15.12.2022

Преди няколко месеца говорихме за плановете за развитие на ядрената енергетика в Нидерландия.
Тези планове предвиждаха или удължаване на експлоатацията на единствената атомна електроцентрала в страната Борселе, или изграждане на два нови енергоблока, или комбинация от тези два варианта.

 

 

В последния случай делът на атомните електроцентрали в енергоснабдяването на страната би се увеличил няколко пъти.

На 12 декември 2022 г. беше получена информация, че холандското правителство официално одобри тази програма.
Съгласно решението на правителството съществуващата площадка на АЕЦ Борселе е определена за площадка за изграждане на два нови енергоблока, а експлоатацията на съществуващия блок на АЕЦ Борселе е удължена след 2033 г.

По-рано, през декември 2021 г., новото холандско коалиционно правителство постави ядрената енергия в центъра на своята климатична и енергийна политика. Около 500 милиона евро са отпуснати за подкрепа на изграждането на нови атомни електроцентрали в периода до 2025 г., а до 2030 г. тази сума трябва да нарасне до 5 милиарда евро.

Уточнява се, че правителството е решило да построи в Холандия два енергоблока с реактори от поколение III+ с мощност 1000-1650 MW. Те трябва да заработят до 2035 г. и заедно да осигурят 9-13% от производството на електроенергия в Холандия през 2035 г.

Правителството също така издаде директива до Службата за ядрена безопасност и радиационна защита (ANVS) да проучи дали е „технически осъществимо и безопасно“ да се експлоатира съществуващият 482 MW реактор с вода под налягане в Borssele след 2033 г. За удължаване на експлоатационния живот са необходими промени в Закона за ядрената енергетика и действащите споразумения с акционерите на атомните централи.

Източник: https://www.atomic-energy.ru/news/2022/12/14/131205

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари