ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна не изнася електроенергия, но….

11.12.2022

На брифинг председателят на борда на НЕК „Укренерго“ Володимир Кудрицкий, призова мдийте да не се бърка търговският износ с техническите потоци на електроенергия между комбинираните енергийни системи.

„Електроенергетиката, за съжаление, не знае, че има граници между държавите. Когато енергийните системи са взаимосвързани, като украинската, молдовската, румънската, унгарската, словашката и полската, има така наречените технически потоци. По правило те са много малки, десетки MW, но балансът винаги е близо до нулата“, обясни шефът на Укренерго.

Кудрицки уточни, че има и кръгови потоци, чиито обеми могат да бъдат по-големи.
„Например в Румъния, в южната част на страната, производството на енергия от възобновяеми източници е доста развито, но връзките между южната и северната част на Румъния са слаби и за да може електричеството да достигне от юг на север, трябва да мине през територията на Молдова, Украйна, Унгария и да се върне в Румъния… Това е като пример за маршрута, по който се движи електроенергията в обединената украинско-европейска система“, даде пример Кудрицки.

Според него е очевидно, че в такава ситуация колкото ток е отишъл за Украйна, толкова се е върнал.

„В украинската енергийна система електроенергията не намалява и цялата електроенергия, генерирана от украинските централи, остава в Украйна“, подчерта ръководителят на Ukrenergo.

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари