ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Първият руски пълно-функционален хибриден мюонен томограф беше пуснат в Калининската АЕЦ

23.11.2022

Уникалната разработка, реализирана от специалистите на НИЯУ МИФИ съвместно с колегите от ВНИИАЕС и Института по физика на високите енергии, ще позволи да се „погледне“ вътрешността на реактора и да се извърши дистанционна проверка на оборудването.
В бъдеще тази технология ще подобри безопасността на големи индустриални съоръжения, предимно в ядрената енергетика.

 

 

Томографът е сглобен в машинната зала на енергоблок №4 на Калининската АЕЦ. Сега той е монтиран в близост до реакторното отделение на енергоблока.
Устройството е детектор за следи, който позволява регистриране в реално време на следа (трек – линия на непрекъснат маршрут) на всеки мюон, преминаващ през системата.

„Няколко от тези изображения от различни ъгли позволяват да се събере триизмерно изображение на обекта“, казва Сергей Кисельов, заместник-началник на отдела за ядрена безопасност и надеждност на Калининската АЕЦ.
Това е недеструктивен, неинвазивен метод. Изследването е абсолютно безопасно за хората, тъй като се основава на използването на естествена радиация, в средата, в която живеем.

Tags: ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари