ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Финландският Fortum се обръща към САЩ в опит да замени руското ядрено гориво

23.11.2022

ХЕЛЗИНКИ, 22 ноември (Ройтерс) – Финландската енергийна компания Fortum (FORTUM.HE) заяви във вторник, че планира да започне да купува ядрено гориво от базираната в САЩ Westinghouse Electric.

 

Fortum започна да се стреми да замени руското гориво, което използва само от 2008 г., миналия март като отговор на войната на Москва в Украйна.

„Новият и паралелен доставчик на гориво ще диверсифицира нашата горивна стратегия, ще подобри сигурността на доставките и ще осигури надеждно производство на електроенергия“, каза ръководителят на електроцентралата Loviisa Сасу Валкамо.

За справка

Fortum е кандидатствал за лиценз да управлява двете си централи във Финландия до 2050 г., докато настоящите споразумения за доставка на гориво с TVEL, дъщерно дружество на руската държавна енергийна компания Rosatom, ще действат до 2027 и 2030 г., се казва в съобщението.

„Ще бъде организиран тръжен процес за доставка на гориво за новия период на лиценза за експлоатация“, казаха от компанията.

Fortum също обяви за продажба руските си активи.

Източник: https://www.reuters.com/business/energy/finlands-fortum-turns-us-bid-replace-russian-nuclear-fuel-2022-11-22/

Tags: , , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари