ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


АтомЭкспо-2022, първият ден

23.11.2022

На 21 ноември в Сочи започна работата си международният форум „АтомЕкспо“. Международният не е фигура на речта или почит към традицията, форумът се посещава от делегации и обикновени участници от почти цял свят.

 

 

На щанда на китайската корпорация CNNC приятелски настроени китайски експерти разказаха и показаха схемата на бъдещия шестмодулен HTGR HTR-PM600.

Решението за започване на изграждането на пилотния блок с HTR-PM600 все още не е взето, но китайските експерти са уверени, че HTGR определено ще заемат своята ниша в ядрената енергийна индустрия на бъдещето.

На иранския щанд участниците във форума можеха да разгледат модел на стандартна горивна касета за работещия в Техеран изследователски реактор TRR.
Касетата, наречена SFE (Standard Fuel Element) на пръв поглед не е забележителна, но само на пръв поглед. Основната му характеристика е, че се произвежда в Иран.

В допълнение към макета на горивната касета, иранските ядрени учени показаха на своя щанд произведени в Иран таблетки от уранов диоксид, чист и с добавка на гадолиний.

Освен изложбата, в рамките на форума AtomExpo се провежда и конгрес.
На кръглата маса за доставките на суровини за ядрения горивен цикъл, лекторите отбелязаха началния преход на индустрията към ураново-плутониево гориво, както и възникващото изравняване на цената на електроенергията от традиционните с вода под налягане и модерните бързи реактори.

 

 

Щандовете на Росатом представиха основните проекти и области на работа на местната ядрена индустрия.
И, разбира се, кореспондентите на електронното издание AtomInfo.Ru с радост отново разгледаха проекта Shelf-M.

Източник: http://www.atominfo.ru/newsz05/z03.htm

Tags:

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари