ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Дешифриране на понятията: перспективи за ядреното оборудване

22.11.2022

АСКРО, СКУД, АСИДК – изглежда като шпионско криптиране.
Искате ли да разберете какво е и с какво се яде?
Прочетете целият материал от конференцията „Ядрено приборостроене: история, съвременност, перспективи“.

 

 

 

Конференцията се проведе на 25-27 октомври в СНИИП, един от основните центрове на руското ядрено прибоостроене.
Институтът е на 70 години, през всичките тези години се създават устройства, които осигуряват ядрена и радиационна безопасност в ядрените съоръжения и около тях.

 

 

„В края на 90-те години приборостроенето в нашата страна беше изправено пред сериозна криза и това засегна и ядреното оборудване“, каза Александър Карцев (на снимката), генерален директор на СНИИП. — Кризата беше причинена от липсата на масово търсене на нашите продукти: не се строяха АЕЦ, нямаше поръчки.
В началото на 2010 г. имаше ядрен ренесанс в Русия и в чужбина, а днес отново сме търсени.“

Основни продукти на ядреното приборостроене

Б.р. – Предлагам ви кратка анотация за основните изделия.
Останалото ще прочетате сами на: https://strana-rosatom.ru/2022/11/21/deshifrovka-ponyatij-perspektivy-yader/

АСРК – Автоматизираната система за радиационен контрол се монтира на енергоблоковете и общостанционните сгради на АЕЦ.
Задачата на АСРК е да гарантира, че проектните нива на радиационните фактори в помещенията с технологичното оборудване, както и в местата за работа на персонала на АЕЦ, не превишават проектните нива.

АСКРО – Автоматизираната система за контрол на радиационната обстановка е предназначена за непрекъснат мониторинг на радиационния фон на околната среда в санитарно-охранителната зона и зоната за наблюдение на атомни електроцентрали и други ядрени съоръжения.
Системообразуващото оборудване на АСКРО са контролни постове, които записват радиационния фон и предават информация по радиото към станционния пулт на горното ниво на АСКРО, както и към „Росенергоатом“.

АСИДК – Автоматизираната система за индивидуален дозиметричен контрол е предназначена за измерване и контрол на дозите на облъчване на персонала в атомни електроцентрали и други обекти, използващи ядрена енергия.
Дозиметрите, основната инструментална база на АСИДК, осигуряват измерване и сравнение на стойностите с контролните нива.
АСИДК включва електронни дозиметри с директно отчитане, четци на лични електронни пропуски, индивидуални термолуминесцентни дозиметри, турникети със софтуер, както и автоматизирани работни места за дозиметристите.

СКУД – Системата за контрол, управление и диагностика следи работните параметри на реакторната установка: неутронен поток, температура на топлоносителя, вибрации и акустичен шум на оборудването и други.

СГИУ – Системата за групово и индивидуално управление е част от системата за управление и защита (СУЗ), предназначена за управление на реактора по време на неговото пускане, работа на мощност, планово или аварийно спиране чрез промяна на позицията на твърдите абсорбери (борните пръти) в активната зона.
СГИУ осигурява управление на приводите на абсорбиращи пръти в аварийни режими, изискващи намаляване на мощността на реактора, както и при нормална експлоатация.

Подробности на: https://strana-rosatom.ru/2022/11/21/deshifrovka-ponyatij-perspektivy-yader/

Tags: ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари