ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Westinghouse в Полша – време, пари, конкуренти

21.11.2022

Неотдавнашният избор на полското правителство на технологията AP-1000 за три ядрени енергоблока, с последващо възможно разширяване на още три блока, беше първият такъв успех на Westinghouse след споразумението с Китай от 2007 г. за изграждане на четири блока AP-1000.

Сроковете

Pittsburgh Post-Gazette, който редовно отразява Westinghouse, в статия от 14 ноември на своя колумнист Аня Литвак, оценява полската сделка на 20 милиарда долара, въпреки че не уточнява какво точно може да включва тази сума.

В статията се отбелязва, че Westinghouse и други участващи американски компании трябва действително да докажат способността си да изградят атомни енергийни блокове навреме и в рамките на бюджета.

На същото мнение е и генералният директор на канадската компания „Cameco“Тим Гитцел (да припомним, че „Камеко“ е в процес на придобиване на 49% от компанията „Уестингхаус“).

Гитцел призна, че китайците и руснаците са добри в изграждането на нови ядрени енергоблокове.
„Ние на Запад сега трябва да покажем, че сме се върнали в играта и че можем да вземем нашия пазарен дял“, добави топ мениджърът.

Вестникът на свой ред припомня неуспехите при строителството на блокове с AP-1000 в САЩ. Само четири блока достигнаха етапа на първия бетон, строителството на два от тях беше спряно, а строителството на останалите два се забави с 15 години.

Парите

Следващият труден въпрос са парите или по-скоро източниците на финансиране на проекта за изграждане на блокове с AP-1000 в Полша.

Вестникът подчертава, че е желателно такива големи и дългосрочни проекти да се осъществяват с подкрепата на държавата и се позовава на опита на Русия и Китай.

Съединените щати по принцип биха могли да осигурят държавна подкрепа за полския проект чрез Експортно-импортната банка (Ексимбанк).

Полските медии твърдят, позовавайки се на правителствени служители, че офертата на Westinghouse включва обещание за 17 милиарда долара финансиране, включително от Exim Bank.

Компанията Westinghouse потвърждава готовността си да събере средства за полския проект, но не дава подробности, като се позовава на факта, че е „твърде рано“ да се говори за финансиране, преди да бъдат обсъдени всички необходими споразумения и договори.

Компанията също потвърждава, че Exim Bank ще предложи „надеждно финансиране“, но също така не назовава конкретни суми.

Конкурентите

Южна Корея е най-опасният конкурент на Westinghouse в Полша, а южнокорейски учени, експерти от KHNP, вече са сключили предварително споразумение за възможно изграждане на атомна електроцентрала с частна полска компания.

За овладяване и в идеалния случай, и изгонване на екипа на Корея от Полша и други пазари, Уестингхаус предприе мерки, които често се използват в енергийната индустрия, а именно, съдебни спорове.

APR-1400

През октомври 2022 г. Westinghouse заведе дело в Окръжния съд на САЩ в окръг Колумбия срещу южнокорейските компании KHNP и KEPCO.

Южнокорейският проект APR-1400 е с елементи, лицензирани от Westinghouse. Ако и когато компании от Южна Корея започнат да прехвърлят техническа информация за APR-1400 на потенциални клиенти, тогава Westinghouse ще стане нарушител на американските закони за контрол на износа в ядрената индустрия.

Според Westinghouse всички опити за разрешаване на казуса с KHNP и KEPCO не са донесли резултат, поради което американската компания иска от американския съд да забрани на южнокорейците да предоставят техническа информация за своите реактори на чуждестранни клиенти, а по-специално на клиенти от Полша, Саудитска Арабия и Чехия.

Pittsburgh Post-Gazette се е обърнала към KEPCO за коментар, но не е получила отговор.
Трудно е да се предвидят резултатите от процеса към днешна дата.

Източник: http://www.atominfo.ru/newsz05/a0723.htm

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари