ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


На базата на МБИР се формира международен изследователски център

21.11.2022

На 22 ноември в рамките на XII Международен форум „Атомекспо-2022“ в Сочи ООО „Лидер на консорциума „ИК МБИР“ ще проведе кръгла маса на тема: „МБИР – уникална платформа за международно партньорство“.

В кръглата маса ще участват представители на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), ръководители на Китайския изследователски институт по ядрена енергия, Комисията по атомна енергия на Алжир, Института по ядрена физика на Академията на науките на Република Узбекистан, Арменският изследователски институт за експлоатация на атомни електроцентрали, Обединеният институт за ядрени изследвания (ОИЯИ), Националният ядрен център на Република Казахстан, представители на Росатом.

Участниците в събитието ще обсъдят перспективите за международно научно сътрудничество при изграждането и експлоатацията на многоцелевия бърз изследователски реактор (МБИР).
Те ще обменят опит в областта на международното научно сътрудничество и ще обсъдят перспективите за бъдещи съвместни изследвания в реакторната установка МБИР.
Ще бъдат обсъдени и въпросите за развитието на инфраструктурата за ядрени изследвания, текущото състояние на изграждането на проекта MBIR и създаването на Международен изследователски център на негова база.

За справка:

Многоцелевият изследователски реактор на бързи неутрони (МБИР) се изгражда в рамките на комплексната програма „Развитие на техниката, технологиите и научните изследвания в областта на използването на атомната енергия в Руската федерация“. Строителната площадка се намира в град Димитровград (Уляновска област) на базата на АО „ГНЦ НИИАР“ (предприятие на Росатом).
На базата на ректора на МБИР се формира Международният изследователски център (МИЦ) на МБИР.
Научната група ще включва руски и чуждестранни учени и изследователи. Дейностите на центъра ще се извършват от консорциум „Международен изследователски център на базата на реактора МБИР“.

Присъединяването на нови участници към проекта МБИР става чрез подписване на споразумение за консорциум. Той представлява правно формализиране на отношенията на страните и определя правата и задълженията на участниците за използване на ресурса на реактора МБИР след въвеждането му в експлоатация.
Руски и чуждестранни партньори – получавате възможност да провеждате експерименти, необходими за националните програми за развитие на ядрената енергетика за мирни цели, без да е необходимо пряко притежаване на реакторното съоръжение (и свързаните с това задължения за осигуряване на безопасна експлоатация на съоръжението, контрол и отчитане на ядрени материали, финансови и правни задължения).
Този подход дава възможност за гъвкаво използване на ресурса на реактора, отговаряйки на нуждите на членовете на научната общност.

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-236278

Tags:

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари