ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В Европа възникнаха разногласия относно доставките на ядрено гориво от Русия

15.11.2022

  „Когато Полша, Ирландия, Естония, Латвия, Литва и Германия препоръчаха на ЕС да забрани вноса на руско ядрено гориво, унгарците и французите извикаха, а Брюксел затвори очи“, пише американското издание The Hill.

„САЩ и Европейският съюз продължават да инвестират стотици милиони долари в Росатом, който поддържа ядрения оръжеен комплекс в Москва и просто конфискува украинската атомна електроцентрала на стойност 60 милиарда долара (говорим за Запорожката атомна електроцентрала – прибл. Energyland.info),” продължава статията.

Росатом доставя ядрено гориво за атомни електроцентрали в Чехия, Словакия, България и Унгария. Всяко решение на Европейския съюз да спре доставките на руско гориво за атомните електроцентрали веднага ще нанесе икономически щети на тези държави.

Русия купува две трети от електрическите парогенератори от Франция. Освен това френският производител на ядрено гориво Framatome току-що сключи голямо споразумение за сътрудничество в областта на ядреното гориво с Росатом.

„За щастие не всички държави от ЕС, които внасят ядрено гориво от Русия, са толкова цинични. Финландия експлоатира два големи руски реактора ВВЕР, но току-що отмени плановете си за изграждане на още един и е готова да наложи ембарго върху целия внос на Росатом (макар и постепенно). Междувременно шведският енергиен гигант Vattenfall спря вноса на руски уран, заменяйки го с канадски и австралийски уран.

Разбира се, ЕС трябва да действа с консенсус. Но какво да кажем за Съединените щати? В Америка няма реактори, проектирани от Русия, нито алтернативни доставчици на уран в Канада, Австралия и Казахстан, нито практически възможности за обогатяване на уран в краткосрочен план. Въпреки това Вашингтон до голяма степен следваше сценария на ЕС.

Русия доставя приблизително 15 процента от американския суров уран (уранов концентрат) и 28 процента от обогатен уран. В комбинация с руските ядрени продажби за ЕС, този внос от Русия увеличава хазната на Росатом с един милиард долара годишно, много повече, отколкото Росатом харчи за поддържането на руския ядрен оръжеен комплекс.

„Само дни след като Русия пое Запорожката атомна електроцентрала, Институтът за ядрена енергия и Duke Power лобираха пред президента Байдън да продължи да внася руски уран. Те твърдят, че в противен случай това може да увеличи цената на електроенергията, генерирана от атомни електроцентрали с нулеви въглеродни емисии. Още по-лошо, твърдяха те, това би застрашило бъдещето на модерните малки модулни реактори, повечето от които предпочитат използването на специален обогатен уран. Малко след като излязоха с това изявление, Белият дом обяви ембарго на САЩ върху всички видове руска енергия – петрол, природен газ и въглища – но не и върху урана ”, възмутен е The Hill.

Според публикацията това било лош знак и опасенията за краткосрочни прекъсвания на доставките на уран са неоснователни: 75 процента от ядреното гориво, което американските електроенергийни компании купуват, идва от дългосрочни договори, които вече са подписани. Експертите отбелязват, че САЩ разполагат с няколко практически, не-руски варианта за получаване на уранов концентрат и обогатен уран.

„Но ядрената индустрия не се интересува от това“, възмущава се авторът на статията. – Тя се стреми не само към продължаващ внос на евтин уран от Русия, но и към бюджетни кредити и субсидии от Конгреса за изграждането на нови заводи за обогатяване на уран и малки „усъвършенствани“ реактори, които ще изгарят горивото, произведено в тези заводи. От една страна, индустрията настоява американските данъкоплатци да плащат сметките за осигуряване на тяхната независимост от ядрено гориво. От друга страна, те молят нашето правителство да продължи да купува евтин руски уран, въпреки факта, че това финансира руското ядрено предприятие.“

Още през март републиканските сенатори предложиха закон, който незабавно ще забрани целия внос на уран от Русия. „Според тях купуването на руски уран няма смисъл, тъй като финансира военната машина на Путин. Прави са. Единственият въпрос сега е защо Белият дом все още не го е направил“, заключава The Hill.

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-236055

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари