ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Изтичането на газ от „Северен поток“ е прекратено – подробности

03.10.2022

Датската енергийна агенция е получила съобщение от Nord Stream AG, че в момента налягането върху тръбопроводите Северен поток 1 и Северен поток 2 е стабилно. Това показва, че изтичането на газ е спряло.

Припомняме, че на 26 септември 2022 г. Nord Stream AG съобщи, че диспечерите на контролния център на „Северен поток 2“ са регистрирали намаляване на налягането на линия А от 105 до 7 бара.
Тогава същото се случи и със „Северен поток 1“: налягането рязко падна едновременно и в двете линии, което показва, че тръбите са били разхерметизирани.
За инцидента са уведомени крайбрежните служби на Германия, Дания, Швеция, Финландия и Русия.

Изтичане на газ бяха открити в изключителната икономическа зона на Дания близо до остров Борнхолм.
Шведски и датски сеизмолози са регистрирали мощни подводни експлозии в района. Магнитудът на една от експлозиите достигна 2,3, което беше регистрирано в 30 измервателни станции в Южна Швеция. След това шведската брегова охрана откри друго изтичане на газ.

Технически подробности

Газопроводните нишки са положени по дъното на Балтийско море с тръби с диаметър 1,22 метра и дебелина 27-41 мм. Върху вътрешната повърхност на стоманената тръба е нанесен антифрикционен слой с дебелина 1 мм. Външният слой на тръбопровода е покрит с бетон с дебелина 60-110 мм. Под бетонната обвивка е устойчив на корозия слой. Трудно е да се изчисли какво е било налягането в момента на експлозията, но номинално на входа е било 220 бара (217 атмосфери), а в Германия на изхода – до 106 бара (104 атмосфери).

Около 300 хиляди метрични тона метан са попаднали в атмосферата.

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-neftegaz-234314

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари