ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


МААЕ – Русия да изтегли войските си от Запорожката АЕЦ — резолюция

16.09.2022

На 15 септември Съветът на управителите на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), който се състои от представители на 35 държави-членки на ООН, прие резолюция, изискваща Русия да прекрати окупацията на Запорожката атомна електроцентрала.

Документът е предложен от Канада и Полша от името на Украйна, която не е в борда на най-висшия орган за вземане на решения на МААЕ, съобщава (https://www.reuters.com/world/europe/iaea-board-passes
Резолюцията от 2022-09-15 призовава Русия-да напусне ЗАЕЦ.

В резолюцията Съветът на управителите призовава Русия „незабавно да прекрати всички действия срещу Запорожката атомна електроцентрала и всяко друго ядрено съоръжение в и върху Украйна“.

26 страни гласуваха „за“, две – Китай и Русия – се обявиха „против“, а още седем (Египет, Южна Африка, Сенегал, Бурунди, Виетнам, Индия и Пакистан) се въздържаха.

В резолюцията се добавя, че руската окупация на ЗАЕЦ значително увеличава риска от ядрена авария.
Украинският персонал продължава да управлява станцията в условия, които МААЕ счита за застрашаващи безопасността на съоръжението.

Tags: , ,

7 Responses to МААЕ – Русия да изтегли войските си от Запорожката АЕЦ — резолюция

 1. TSO on 16.09.2022 at 21:43

  ‼️ Енергоатом осигури на АЕЦ най-необходимите резервни части, материали и дизелово гориво

  Днес, 16 септември 2022 г., колона от 25 камиона на ДП НАЕК „Енергоатом“, премина през вражеските КПП, достигна до Енергодар. Компанията осигури доставката на спешно необходимите резервни части за ремонт на повредени електропроводи и енергоблокове на Запорожката АЕЦ, която продължава да бъде тероризирана от руските окупатори.

  Освен това беше подновена доставката на химически реагенти, необходими за работата на ЗАЕЦ, и най-важното бяха доставени допълнителни количества гориво за осигуряване на работата на дизел-генераторите в случай на прекъсване на външното електрозахранване.

  Въпреки опасността и трудностите, шофьорите на Енергоатом доставиха товара, включително от атомните електроцентрали Хмелницки и Ровно. Искрено благодарим на смелите работници от транспортните цехове на АЕЦ, които се справиха добре със задачата да доставят така необходимия ни товар!

 2. TSO on 18.09.2022 at 9:48

  ⚠️ Очакваме не само заключения, но и мощни стъпки от МААЕ, – президентът на Украйна Володимир Зеленски в интервю за Ройтерс

  https://youtu.be/gYTx4wPC4Ok

 3. TSO on 21.09.2022 at 7:22

  ⚠️⚠️⚠️ Руските терористи отново стреляха по АЕЦ през нощта

  Днес, 21 септември 2022 г., в 01:13 ч. в резултат на поредния обстрел на Запорожката АЕЦ от терористи рашисти е повредена комуникационната апаратура на енергоблок №6 с ОРУ на ЗАЕЦ.

  В резултат на атаката са изключени блочмиият трансформатор и трансформаторите за собствени нужди на енергоблока. Поради загуба на електрозахранване е имало аварийно пускане на два дизел генератора на системите за безопасност за осигуряване на работата на помпите за охлаждане на горивото.

  В 02:00 часа служителите на ЗЕЕЦ намериха възможност и осъществиха захранване за собствените нужди на енергоблок №6 от шинната система на други енергоблокове на станцията. Дизелгенераторите на 6-ти енергоблок бяха изключени и приведени в режим на готовност.

  Рашистите продължават да извършват актове на ядрен тероризъм в атомните електроцентрали в Украйна. Не ги спира дори присъствието на инспектори на МААЕ на площадката на Запорожката АЕЦ.

  ‼️ От тази организация отново очакваме по-решителни действия за спиране на агресивните действия на Русия срещу цивилни ядрени съоръжения на Украйна, помощ за деокупацията на ЗАЕС и създаване на зона за ядрена и физическа сигурност около атомните електроцентрали на Украйна!

 4. TSO on 22.09.2022 at 12:58

  ⚡️МААЕ започна преговори с Русия и Украйна за параметрите на зоната за сигурност около Запорожката АЕЦ

  Това заяви генералният директор на агенцията Рафаел Гроси. Сред обсъжданите въпроси са радиусът на зоната за безопасност и ролята на експертите от МААЕ.

  @СтранаРосатом

 5. TSO on 29.09.2022 at 17:48

  ‼️ Към 15:40 ч. на 29 септември 2022 г. не са регистрирани пожари или запалвания в енергоблоковете на Запорожката АЕЦ

  В Telegram каналите се разпространява недостоверна информация за пожар във втори енергоблок на АЕЦ. Официално ви уведомяваме, че това не е вярно. Към 15.40 часа на 29 септември 2022 г. в енергоблоковете на Запорожката АЕЦ не са регистрирани пожари и задимявания.

  Предполагаме, че посочената неточна информация се е появила в резултат на следното събитие.

  Периметърът около АЕЦ е миниран от руски военни, дислоцирани на промишлената площадка. Вече има шест случая, когато тези мини са се взривили от диви свине, кучета и лисици. Днес е избухнал още един взрив в периметъра – на електропровода за захранване на азотно-кислородната станция от енергоблок №6. Вследствие на взрива е повредена линията, поради скок на напрежението, един от напреженовите трансформатори на енергоблок №6 е дал накъсо със слабо задимяване. От съображения за сигурност е била извикана пожарната, но не се е наложило използването й, тъй като не е било необходимо.

  ❗️ Така че в момента най-голяма опасност представлява минираният периметър на централата и подходите и входовете към нея. Пълната безопасност на АЕЦ и околностите може да се гарантира само по един начин – чрез създаване на безопасна зона, деокупация на станцията и връщането й под контрола на държавата Украйна.

  https://t.me/energoatom_ua/9877

 6. TSO on 01.10.2022 at 7:46

  ⚠️⚠️⚠️ Руските окупатори задържаха генералния директор на Запорожката АЕЦ Игор Мурашов и го отведоха в неизвестностно направление

  Изявление на президента на ДП „НАЕК „Енергоатом“ Петро Котин

  В петък, 30 септември 2022 г., около 16:00 ч. генералният директор на Запорожката АЕЦ Игор Мурашов беше задържан от рашистки патрул на пътя от централата към Енергодар. Колата е спряна, самият той е задържан насила и със завързани очи е отведен в неизвестна посока. В момента няма информация за местонахождението и съдбата на Игор Мурашов.

  Генералният директор на ЗАЕЦ е лицензирано лице – той носи основната и изключителна отговорност за ядрената и радиационна безопасност на АЕЦ Запорожие. Задържането му крие опасност за работата на най-голямата ядрена електроцентрала в Европа.

  Требую от российских военных, которые контролируют Запорожскую АЭС, сотрудников Росатома, которые также незаконно находятся на нашем ядерном объекте, прекратить акты ядерного терроризма по отношению к руководству и персоналу ЗАЭС, немедленно освободить руководителя станции и вернуть его к выполнению служебных обязанностей по поддержанию безопасной эксплуатации Запорожской АЭС.

  Отделно се обръщам към генералния директор на МААЕ Рафаел Гроси и ръководителя на WANO Том Мичъл да предприемат всички възможни мерки за спешното освобождаване на Игор Мурашов от плена на руските окупатори и връщането му към изпълнение на служебните задължения.

  НЕ на руския ядрен тероризъм!

 7. TSO on 03.10.2022 at 23:03

  ⚡️⚡️⚡️ Генералният директор на ЯЕЦ Игор Мурашов е освободен от плен и се намира на територията, контролирана от Украйна

  Генералният директор на Запорожката АЕЦ Игор Мурашов, който беше отвлечен от руските военни на 30 септември 2022 г. на път от станцията за Енергодар, е освободен!

  Известно е, че окупаторите са го хвърлили на територията, контролирана от Украйна, вечерта на 3 октомври. Игор Мурашов вече е в безопасност и се намира във Външния кризисен център на ЗАЕЦ в Запорожие.

  Освобождаването стана благодарение на широката публичност на изключителното събитие и изключителните усилия на генералния директор на МААЕ Рафаел Гроси, който изигра значителна роля за освобождаването на Игор Мурашов от руски плен.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари