ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


България не е зависима от руския инженериг, уверява шефът на БУЛАТОМ

15.09.2022

Не сме зависими от руския инженеринг. Българската атомна централа се обслужва напълно от български ядрени компании, които работят в този бизнес. Това заяви в ефира на БНТ шефът на БУЛАТОМ Богомил Манчев.

 

Той посочи, че АЕЦ Козлодуй използва руско гориво, но изтъкна, че но РОСАТОМ не е в забранителния списък. По думите му ако руския петрол бъде поставен под санкции – 28% от американските централи ще спрат, защото получават уранов концентрат от РОСАТОМ.

Манчев заяви, че към България са отправени две предложения.
Първото е от „Уестингхаус“. Според шефът на БУЛАТОМ те мога да произведат старото гориво и имат още година, за да направят анализ дали тяхното гориво става за нашите централи.
Другото предложение пък е от ФРОМАТОМ. По думите му трябва да се избере този, който предложи най-добри условия за АЕЦ Козлодуй.

Като потенциален проблем Манчев посочи подмяната и поддръжката на части за ядрената централа. По думите му има компании в Европа, където могат да се произвеждат част от резервните части.

Шефът на БУЛАТОМ засегна и темата за ТЕЦ Марица 3. Той посочи, че централата има комплексно разрешително и ако има някакви нарушения, трябва да ги оправи и да възстанови работа.
На въпрос защо сега се предприемат мерки с ТЕЦ Марица 3, при положение, че са направени вече 23 нарушения от страна на централата, Манчев препоръча да се зададе въпроса на предишните двама министри на енергетиката, както и на министрите на околната среда и водите.

Много лесно с лека ръка затваряме, но проблем е за хората, които работят, каза още той.

Припомняме, че Министерският съвет взе решение през юли да осигури диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво с оглед гарантиране на сигурността на българаската енергийна система.

Източник: https://news.bg/energy/balgariya-ne-e-zavisima-ot-ruskiya-inzhenerig-uveryava-shefat-na-bulatom.html

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари