ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Четвърти енергоблок на Белоярската АЕЦ премина изцяло на МОКС-гориво

12.09.2022

Четвърти енергоблок на Белоярската АЕЦ с реактор на бързи неутрони БН-800 за първи път започна да работи изцяло с уран-плутониево МОКС-гориво. Реакторът бе зареден с горивото на бъдещето след планов ремонт и започна отново да подава електроенергия в мрежата.

 

 

 

МОКС-горивото се произвежда в Минно-химическия комбинат в руския град Железногорск от края на 2018 година. За разлика от традиционния обогатен уран, таблетките с МОКС-гориво се правят от плутониев оксид, получаван при преработката на отработено ядрено гориво от традиционните реактори ВВЕР, и оксид на обеднен уран.

Четвърти енергоблок на Белоярската АЕЦ за пръв път бе частично зареден с МОКС-гориво преди две години.

„Завършването на процеса по преминаване на реактора БН-800 изцяло на МОКС-гориво е дългоочаквано събитие за атомната индустрия. За пръв път в историята ни можем да експлоатираме реактор на бързи неутрони след пълно зареждане с уран-плутониево гориво и затворен ядрен горивен цикъл. Усъвършенстваните технологии за рециклиране на ядрени материали ще позволят да се преработва облъченото гориво, вместо да се съхранява и така да се намалят отпадъците“, заяви вицепрезидентът на ТВЕЛ Александър Угрюмов.

Използването на МОКС-гориво ще позволи десетки пъти да се увеличи горивната база на ядрената енергетика. След съответната преработка, в реактор БН-800 може повторно да се използва отработено ядрено гориво от други АЕЦ.

Подробности на: https://www.bfm.ru/news/508438

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари