ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


СВПД – противоречията се запазват

06.09.2022

Иран и група международни посредници продължават преговорите за подновяване на ядрена сделка въз основа на съвместен всеобхватен план за действие (СВПД).
Информацията за хода на преговорите е противоречива.

Ройтерс, позовавайки се на неназован западен дипломат, каза, че САЩ не са съгласни с искането на Иран да затвори така нареченото ядрено досие – с други думи, да спре разследването на МААЕ на миналата ядрена програма на Иран.

Тази информация беше потвърдена в разговор с журналисти от говорителката на президента на САЩ Карин Жан-Пиер: „Не трябва да има условия между повторното прилагане на СВПД и разследванията, свързани с правните задължения на Иран по ДНЯО“.

Иран многократно се е опитвал да затвори ядреното досие в миналото, но МААЕ продължава да разследва, използвайки разузнавателна информация, за която се смята, че е била предадена на ядрената агенция от Израел.

САЩ и Иран вече си размениха взаимни обвинения за ядреното досие. Във Вашингтон искането на иранската страна за затваряне на досието беше наречено „неконструктивно“. На свой ред Техеран смята преговорната си позиция за „конструктивна, прозрачна и законна“.

Мохамад Маранди, съветник на иранския преговарящ екип, в интервю за катарския телевизионен канал Alaraby изрази мнение, че споразумение за възобновяване на СВПД може да бъде постигнато „след два или три дни“, ако американската страна демонстрира „честност“. на намеренията.

Възобновяването на СВПД с едновременното премахване или отслабване на международните санкции, наложени на Иран, трябва да бъде от полза за страните от ЕС, тъй като доставките на ирански нефт могат да облекчат енергийната криза в ЕС.

В същото време САЩ не биха искали да загубят важен лост за натиск върху Иран, ролята на който играе ядреното досие в МААЕ.

Ако в хода на разследването инспекторите на МААЕ разкрият някакви факти, които могат да се тълкуват като доказателство, че Иран има секретна ядрена програма, ядрената агенция ще представи съответен доклад до Съвета за сигурност на ООН, което ще създаде заплаха за връщане на санкциите към Иран, дори ако СВПД бъде подновено.

Източник: http://www.atominfo.ru/newsz05/a0458.htm

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари