ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Новите енергоблокове на унгарската АЕЦ „Пакш-2″ ще бъдат построени, като се вземат предвид изискванията на националните стандарти на Руската федерация

31.08.2022

Изпълнението на строителството на нови блокове на атомната електроцентрала в град Пакш (Унгария) ще се извършва, включително, като се вземат предвид изискванията на националните стандарти на Руската федерация.

Подобно сътрудничество в областта на стандартизацията между Руската федерация и Унгария ще бъде улеснено от меморандум за разбирателство, подписан между Rosstandart и Унгарския институт по стандартизация, както и споразумение между Руския институт за стандартизация, подчинен на Федералната агенция за техническо регулиране и метрология и ARCO International Kft.

Като част от стартиралия проект Унгария официално даде разрешение на държавната корпорация „Росатом“ за изграждането на два нови енергоблока в АЕЦ „Пакш-2“. Това е първият лиценз за най-новите реактори с вода под налягане ВВЕР-1200, издаден в Европейския съюз.
Така строителството на енергоблокове № 5 и № 6 на атомната централа навлиза в активна фаза. Получаването на разрешение за строеж потвърждава съответствието на новите блокове с унгарските и европейските стандарти за безопасност.
По-специално, проектът за АЕЦ „Пакш-2“ ще използва модерни автоматизирани активни и пасивни системи за безопасност на АЕЦ, двойна стоманобетонна обвивка и „уловител за стопилка“, способен да задържи радиоактивни материали в активната зона при изключително малко вероятна надпроектна авария.

Източник : http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-232870

 

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари