ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Цените на електроенергията в Европа скочиха до нови върхове – Bloomberg

16.08.2022

Цените на електроенергията в Европа скочиха до нов рекорд заради нарастващите цени на природния газ, задълбочавайки енергийната криза, която заплашва да потопи еврозоната в рецесия.

 

 

Така тарифите на електроенергията за следващата година в Германия се повишават с 3% – до 474 евро за MWh, според Европейската енергийна борса. Това е почти шест пъти повече от миналата година, като през последните два месеца цената се е удвоила.

Отбелязва се, че пазарът се движи от опасения за недостиг на газ в Европа, което няма да направи възможно производството на достатъчно електроенергия тази зима.

В същото време ядреният капацитет на Франция е изключително нисък, което намалява възможността за износ на електроенергия през следващите месеци.

„Нарастващите цени на енергията засягат сметките на домакинствата и разходите за всичко – от производството на храни до отоплението.
Енергийната криза подхранва инфлацията в цяла Европа, тласкайки покачването на потребителските цени до двуцифрени числа“, пише агенцията.

Освен това във Великобритания цената на електроенергията на едро за месеца се повиши около седем пъти до около £591 ($713) за мегаватчас.

Източник: https://elektrovesti.net/81074_tsini-na-elektroenergiyu-v-evropi-pidskochili-do-novikh-maksimumiv-bloomberg

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари