ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Запорожката АЕЦ може да излезе в режим на прекъсване на външното електрозахранване (блекаут) при продължаване на руския обстрел – шефът на „Енергоатом“

10.08.2022

В момента Запорожката АЕЦ е свързана с енергийната система на Украйна с един работещ електропровод и в случай на повреда от руските окупатори, централата ще премине в режим на блекаут.

Това съобщи Петро Котин, президент на НАЕК „Енергоатом“, в ефира на националния телемаратон на 8 август.

„Това, че руснаците повредиха линиите, които свързват централата със Запорожката ТЕЦ и енергийната система на Украйна, представлява голяма заплаха за Запорожката АЕЦ по време на обстрела.
Сега ЗАЕЦ е свързана към енергийната система само от един линия, което е много опасно за такъв обект като АЕЦ.“, отбеляза Котин.

 

Според него при повреда на всички линии АЕЦ ще бъде принудена да премине в режим на „блекаут“, което е изключително опасно от гледна точка на поддържането на ядреното гориво в централата в безопасно състояние.

„Ако всички линии бъдат повредени, централата ще премине в режим на блекаут – пълно прекъсване на електрозахранването, а тази ситуация вече е много опасна от гледна точка на запазването на ядреното гориво в безопасно състояние в реакторите и басейните за отлежаване, “ подчерта шефът на Енергоатом.

На 5 август окупираната от руските военни ЗАЕЦ изключи от мрежата един от трите действащи енергоблока поради повреда на високоволтовата линия вследствие на вражески обстрел.
Както уточняват от компанията, руските военни са поразили високоволтовата комуникационна линия 330 kV ЗАЕЦ-Запорожска ТЕЦ на автотрансформатора в ОРУ.

По последни данни на Международната агенция по ядрена енергия ЗАЕЦ е започнала работа в три блока на 14 юли. Преди това, от превземането му от руските окупатори на 4 март, са работили в два блока от шест.

Източник: https://elektrovesti.net/81056_zaes-mozhe-pereyti-v-rezhim-blekautu-v-razi-prodovzhennya-rosiyskikh-obstriliv-glava-energoatoma

Б.Р. – Най-после украинските военни и политиците изглежда, че почват да чуват не само вътрешните си гласове, но и здравия разум на професионалистите.
Статията показва реалната опасност за централата.
Всичките други приказки са част от сапунения сериал за лековерните домакини.

Например сухото хранилище за ОЯГ:
То по рождение е защитено, но трябва да се бие тупана!

 

Контейнерите, които виждате са тествани за непосредствено попадение на бомби върху тях. Но доверчивите „домохазяйки“ примират от ужас….
А блекаута на цялата централа (тотален блекаут) ще е сериозно изпитание, въпреки, че няма да се допусне. А и при стрестестовете подобна ситуация беше отработена.

Няма да коментирам повече, ще чакам професионалистите да си кажат думата.

Tags: ,

7 Responses to Запорожката АЕЦ може да излезе в режим на прекъсване на външното електрозахранване (блекаут) при продължаване на руския обстрел – шефът на „Енергоатом“

 1. Красимир Христов on 10.08.2022 at 0:23

  Още за ситуацията от извора вижте на: https://bnra.bg/bg/novini-bnra/informatsiya-za-sastoyanieto-na-saorazheniyata-na-zaporozhkata-aets/

 2. TSO on 11.08.2022 at 22:36

  https://media.un.org/en/webtv

  В момента протича заседание на Съвета за сигурност на ООН по темата ZNPP.

  България бе спомената от руския представител като засегната страна при евентуална ядрена катастрофа там.

 3. TSO on 11.08.2022 at 23:53

  Накратко, и заявяваните от РФ като подкрепящи СВО Индия и Бразилия, еднозначно изискаха мисия на IAEA, прекратяване на издевателствата над украинците, обслужващи ЗАЕЦ, и напускане на всякакъв вид военни формирования, които се намират на площадката и около централата.

 4. TSO on 17.08.2022 at 20:36

  ❗️ Украйна се подготвя за всички възможни сценарии в атомната електроцентрала в Запорожие.

  Днес, 17 юни 2022 г., в срещата участваха министърът на енергетиката Герман Галушченко и министърът на вътрешните работи Денис Монастирски, както и Петро Котин, президент на „Енергоатом“, и ръководителите на областните администрации на Днепропетровск и Запорожие, и ДНС провериха в Запорожие работата на всички служби, сили и съоръжения, отговарящи за радиохимичния, биологичния и ядрения контрол.

  Това бе предизвикано от изострянето на ситуацията в окупираната от Русия ЗЕС и нарастващата заплаха от ядрена катастрофа чрез безпрецедентен ядрен тероризъм от страна на Русия.

  Украинският министър на енергетиката Герман Галушченко обяви създаването на голям кризисен център в базата на НАЕК „Енергоатом“, който ще бъде най-ефективен в случай на извънредни ситуации в ЗЕЕ.

  „Съществуват подходящи процедури за начина, по който функционира щабът. Участват широк кръг от министерства, агенции и институции, като се осъществява пълна координация. Той работи 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата и ние следим ситуацията около ЗАЕЦ онлайн“, каза Херман Галушченко.

  Министърът на вътрешните работи Денис Монастирски заяви, че докато централата е под контрола на руските войски, в околността ще има опасност. Той заяви, че „това е най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Сигурността от всякакви инциденти тук е многократно по-голяма. Цялата отговорност за това, което се случва в централата, за всеки сценарий, който се развива там, сега се носи от Русия, която е терористична страна, подчерта той, „и ние трябва да се подготвим за различни сценарии, които могат да бъдат свързани с това“.

  В речта си Петро Котин, президент на НАЭК „Енергоатом“, заяви:

  „Ситуацията в атомната електроцентрала в Запорожие остава опасна и продължава да се влошава. През последните три месеца опитите на руските бомбардировки да повредят оборудването на централата станаха още по-интензивни. За тази цел те бомбардират самата ЗАЕЦ и електропроводите, които я свързват с единната украинска енергийна система. Това е много опасно!

  Руснаците искат да изключат Запорожката АЕЦ от нашата енергийна система, след което ще се опитат да я свържат с Крим. Но ако атомната електроцентрала не е свързана с украинската ЕЕС, тя ще премине в режим на прекъсване на електрозахранването“.

 5. TSO on 19.08.2022 at 15:36

  Държавната инспекция за ядрено регулиране на Украйна направи промени в лицензиите за експлоатация на енергоблокове № 1 и № 2 на Запорожката АЕЦ. Съответната заповед № 501 от 18 август 2022 г. е подписана от Олег Кориков, изпълняващ длъжността ръководител на Държавната комисия за регулиране на атомната енергия – главен държавен инспектор по ядрена и радиационна безопасност на Украйна.

  Съгласно заповедта експлоатацията на енергоблок №1 на Запорожката АЕЦ се осъществява от експлоатиращата организация в условията на „презареждане с гориво“ – „студено спиране“. В заповедта се уточнява още, че експлоатацията на енергоблок №2 на Запорожката АЕЦ се осъществява в режим „студено спиране“.

  Основание за извършване на промените беше становището на ДП НАЕК Енергоатом и представените към него документи, както и Резолюцията на Държавния съвет за регулиране на атомната енергия от 4 август 2022 г. „За текущото състояние на безопасността на енергоблоковете на Запорожката АЕЦ в условията на военна окупация на Руската федерация“.

  Условията за експлоатация на енергоблокове № 1 и № 2 на Запорожката АЕЦ, определени със заповедта, в съответствие с документите, предоставени от ДП НАЕК „Енергоатом“ и експертни становища на Държавната комисия за ядрено регулиране, са оптимални при условията на окупацията на АЕЦ от руски войски.

  Промените в лицензиите са направени в съответствие със Закона на Украйна „За разрешаване на дейности в областта на използването на ядрената енергия“ и като се вземат предвид препоръките на Комисията за лицензиране на Държавната комисия за ядрено регулиране на Украйна, дадени на заседанието на 16 август 2022 г.

 6. TSO on 19.08.2022 at 17:04

  ⚠️ Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова Руската федерация да не изключва Запорожката АЕЦ от украинската енергийна система

  „Очевидно е, че електричеството от Запорожие е украинско електричество… Този принцип трябва да се спазва напълно“, каза генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, цитиран от АФП.

 7. TSO on 25.08.2022 at 16:58

  ⚡️ Изключването на въздушната линия предизвика промени в работата на ЯЕЦ

  Днес, 25 август 2022 г., поради пожари в пепелищата на Запорожката ТЕЦ, разположена до Запорожката АЕЦ, последната (четвърта) електропреносна линия на ЗАЕЦ с електроенергийната система на Украйна – ПЛ-750 kV ЗАЕЦ – „Днепровска“ беше изключена два пъти. Три други електропреносни линии бяха повредени по-рано по време на терористични атаки.

  В резултат на това двата работещи енергоблока на централата бяха изключени от мрежата. Така действията на нашествениците доведоха до пълно изключване на АЕЦ-а от електропреносната мрежа – първото в историята на централата.

  Собствените нужди на АЕЦ-а от електроснабдяване в момента се осигуряват от енергийната система на Украйна чрез електропреносната линия ЗАЕС – Запорожка ТЕЦ.

  Към момента няма забележки по работата на системите за автоматизация и безопасност. Извършват се пускови работи за включване към мрежата на един от енергоблоковете.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари