ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В Берлин се изгражда гигантски акумулатор на топлина за централно отопление

10.07.2022

Шведската енергийна компания Vattenfall в момента изгражда най-големия топлинен акумулатор в Германия за централна отоплителна система в Берлин.

 

Форм-факторът е стоманен контейнер с височина 45 метра и обем 56 милиона литра.
В него ще се натрупа вода с температура 98 градуса.

Електроенергия от възобновяеми източници ще се използва за затопляне на вода (този подход се нарича „електричество – топлина“, на английски „power to heat“).

По този начин хранилището ще служи и като вид буфер за енергийната система, помагайки за интегрирането на увеличаващите се количества електроенергия, генерирана от вятър и слънце.
По време на периоди на свръхпроизводство на ВЕИ електроцентралите, „излишъците“ могат да се използват за заграване на топлоносителя.

Съоръжението, което се строи на площадката на електроцентралата Reuter-West, трябва да бъде пуснато в експлоатация през април 2023 година.

Системата ще използва частично обезсолена и дегазирана вода, за да намали износването на топлофикационната мрежа на Берлин.

Подобни проекти се реализират и в други региони и държави. Те се разглеждат като „просто и практично“ решение на двойна задача: декарбонизация на системата за топлоснабдяване и оптимизиране на интегрирането на ВЕИ в енергийната система.

Източник: https://elektrovesti.net/80961_gigantskiy-akumulyator-tepla-dlya-tsentralnogo-opalennya-buduetsya-v-berlini

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари