ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Росатом, CNNC, KHNP и EDF са в списъка за потенциални строители на АЕЦ в Казахстан

29.06.2022

Държавната корпорация „Росатом“ влезе в краткия списък на четирима потенциални строители на атомни електроцентрали в Казахстан.
Това се посочва в статия, публикувана в понеделник на казахстанския информационен портал Nur.kz.

 

 

Фондът Samruk-Kazyna (инвестиционен холдинг, създаден през 2008 г. за подобряване на националното благосъстояние на Казахстан и извършване на работа за модернизиране на неговата икономика), Министерството на енергетиката на Република Казахстан и заинтересовани организации прегледаха технологиите на шест световни доставчици на ядрени технологии , се казва в статията. Разгледани бяха предложения от американската компания NuScale Power, американо-японската GE-Hitachi, корейската KHNP, китайската CNNC, руската Росатом и френската EDF.

„В същото време, като се има предвид липсата на опит в световната практика в изграждането и експлоатацията на реактори с малка мощност, предложени от NuScale Power и GE-Hitachi, тази технология се счита за обещаваща посока за последващо развитие на ядрената енергетика“, цитира се съобщението на Министерството на енергетиката на републиката.

В резултат на това за първата ядрена електроцентрала в Казахстан беше съставен кратък списък от четирима доставчици, „като изпитани във времето технологии за реактор с голям капацитет с експлоатационен опит“.

В началото на юни президентът на Казахстан на пленарно заседание на Съвета на чуждестранните инвеститори каза, че в момента страната изучава технологии от потенциални доставчици за изграждане на атомни електроцентрали в страната. По-късно ръководителят на Министерството на енергетиката на републиката посочи района, избран за изграждането на атомната електроцентрала – Балхаш, близо до село Улкен в Алматинска област (виж снимката).

Източник: https://www.atomic-energy.ru/news/2022/06/28/125888?fbclid=IwAR0R4n0fK7MtHcp6MtYn2Qin1WSx3d7FNqJ8Hf4umoQfiPzpm_UKusPaenA

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари