ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Westinghouse Electric се готви да представи предложение за проектирането на първата атомна електроцентрала в Полша

23.06.2022

„В близко бъдеще ще представим нашето предложение за техническите и проектните условия за изграждането на атомна електроцентрала в Полша“, каза Мирослав Ковалик, президент на варшавския клон на Westinghouse, добавяйки, че компанията планира да предостави финансова информация в Август.

 

 

Стратегическият партньор на Енергоатом, Westinghouse, е един от тримата кандидати за участие в изграждането на първата ядрена електроцентрала в Полша.
Като цяло Полша възнамерява да изгради от 6 000 до 9 000 MW инсталиран ядрен капацитет на базата на голямо поколение III и III + хидро-водни ядрени реактори. Тоест става дума за 6-9 ядрени енергоблока.

Окончателното решение за изпълнението на този проект е планирано от полското правителство до края на тази година, а първият реактор ще бъде пуснат в експлоатация през 2033 г. Мирослав Ковалик отбеляза, че тази цел е „амбициозна, но реалистична“.

През юли 2021 г. Westinghouse и Bechtel се договориха да предоставят на полската държавна компания Polskie Elektrownie Jądrowe (PEJ) предварително инженерно и проектно проучване за разполагане на две атомни електроцентрали, всяка с три реактора AP-1000.
Двете компании съвместно подготвят предварителен инженерен проект, за да може полското правителство вече да обмисли възможността за изграждане на първите три реактора край бреговете на Балтийско море.

Westinghouse подчерта, че ще включи полски компании в изграждането на атомни електроцентрали в страната, така че ще допринесе и за създаването на нови работни места. Очаква се местният дял във веригата за доставки да бъде около 50%.

Източник: https://elektrovesti.net/80833_westinghouse-electric-gotuetsya-podati-propozitsiyu-dlya-proektuvannya-pershoi-aes-u-polshchi

Tags: , ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари