ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Иран спира тока за копачите на криптовалута преди сезонните колебания в търсенето на електроенергия

21.06.2022

Кризата на пазара на криптовалута набира скорост и миньорите по света са изправени пред нови разочароващи реалности и ограничения от страна на регулаторите – този път удариха крипто миньорите в Иран.

 

 

 

Властите на втората по големина страна в Близкия изток отново налагат ограничения, опитвайки се да решат енергийните проблеми за сметка на миньорите, съобщава Bloomberg, позовавайки се на представителя на Министерството на енергетиката на Иран Мостафа Раджаби Машхади.

Захранването на всички 118 оторизирани минни компании в Иран ще бъде преустановено от 22 юни, в навечерието на сезонните скокове в търсенето на електроенергия. С други думи, правителството реши да намали тежестта върху енергийната система на страната.

Иранското министерство на енергетиката съобщи, че миналата седмица товарът на енергийната система е скочил до рекордните 62 500 MW и в близко бъдеще правителството прогнозира увеличение до 63 000 MW.

Според TechCrunch биткойни и други криптовалути отдавна се разглеждат и използват като начин за заобикаляне на търговските ограничения за страната.
Иран е под строгите санкции на САЩ от няколко години, което на практика изолира страната от международната финансова система.

През 2019 г. Иран официално призна индустрията за добив на криптовалута и започна да издава лицензи на миньорите, от които се изисква да плащат за електроенергия по специални повишени тарифи и да продават извлечените биткойни на Централната банка на Иран.

Това не е първият път, когато иранското управление се играе върху миньорите – миналата година правителството на два пъти затвори ферми за криптовалути, за да намали натиска върху енергийната инфраструктура, тъй като потреблението на енергия се покачва до критично висок праг.

Преди ограниченията Иран беше Мека за миньорите – през май миналата година аналитичната компания Elliptic изчисли, че 4,5% от общото производство на биткойни идват от Иран. В същото време данните от Центъра за алтернативни финанси в Кеймбридж (CCAF) показват, че към януари цифрата е спаднала до 0,12%.

Историята на Иран като цяло напомня примера на Казахстан, където ситуацията се развива по абсолютно същия начин. Този уикенд биткойнът падна за кратко до $17 хиляди (миналия ден курсът остана над $20 хиляди за единица криптовалута), а капитализацията на целия пазар на криптовалута падна под $800 милиарда срещу $3 трилиона в края на 2021 г.

По-рано беше съобщено, че казахстанските власти са открили 13 незаконни ферми за добив, които използват повече от 200 MW.

Източник: https://elektrovesti.net/80803_iran-vidklyuchae-elektropostachannya-mayneram-kriptovalyut-pered-sezonnimi-kolivannyami-popitu

Tags: ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари