ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Бързият реактор BN-800 на Белоярската АЕЦ за първи път в историята ще бъде напълно зареден с иновативното уран-плутониево МОХ гориво

21.06.2022

От 20 юни 2022 г. енергоблок № 4 на Белоярската АЕЦ с БН-800 е изключен от мрежата за следващите планови мероприятия по презареждане с гориво, техническо ослужване и планов превантивен ремонт (ППР) на оборудването.

 

 

 

„Сред основните работи, извършвани по време на този ППР на енергоблока, са основен ремонт със смяна на свалящата се част на главната циркулационна помпа, поддръжка, среден или текущ ремонт на помпи, топлообменници, парогенератори и турбогенератор.
Освен това ще бъде извършен експлоатационен контрол на метала и заварените съединения на тръбопроводите, както и тестове на системата за контрол на херметичността на корпуса с помощта на метрологичен монтаж“, каза Михаил Росляков, заместник-главен инженер по ремонта на Белоярската АЕЦ.

МОКС-гориво

Най-важният етап от ремонта ще бъде зареждането на уран-плутониево МОХ гориво в реактора БН-800.

„Преди това, в продължение на половин година, BN-800 работеше при 60% зареждане на активната зона с MOX гориво.
След настоящото зареждане с гориво, за първи път в историята на световната ядрена енергетика, бърз реактор ще работи изцяло на гориво от смес от обеднен уран и плутоний “, обясни Иван Сидоров, директор на Белоярската АЕЦ.

Реакторите с бързи неутрони позволяват да се включи в производството неизползван уранов изотоп, което значително увеличава горивната база на ядрената енергия. И благодарение на затворен цикъл на ядрено гориво с бързи реактори, облъченото гориво ще бъде преработено и използвано повторно, приближавайки ядрената енергетика до почти безотпадни технологии.

Източник: https://www.atomic-energy.ru/news/2022/06/20/125641

Tags: ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари