ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


САЩ – Въглищната централа в Мериленд може да получи нов живот чрез Xe-100 SMR

17.06.2022

Базираната в САЩ X-energy и енергийната администрация на Мериленд (MEA) се обединиха, за да проучат възможности за създаване на работни места и разработване на чиста енергия с нулев въглерод в щата Мериленд, съобщи X-energy.

 

MEA е отпуснала безвъзмездни средства на X-energy и Frostburg State University, за да работят заедно за оценка на икономическата жизнеспособност и социално-икономическите предимства от пренасочването на специфично електрогенериращо съоръжение с въглища в Мериленд с Xe-100 на X-energy, усъвършенстван малък модулен реактор ( SMR).
Съвместен анализ на констатациите ще бъде предоставен на MEA по-късно тази година.

Технически параметри

X-energy разработва Xe-100, високотемпературен реактор с газово охлаждане, в рамките на Усъвършенстваната демонстрационна програма за реактор на Министерството на енергетиката на САЩ.
Всеки реакторен блок може да произвежда 80 MWe и може да бъде конфигуриран да мащабира до 12 реакторни блока на едно място, за да генерира почти 1 GWe мощност.

Очаквани резултати

Общото събрание на Мериленд по-рано тази година прие целите за рязко намаляване на емисиите в Закона за решенията за климата сега, като постави постепенни цели за намаляване на емисиите на парникови газове с крайната цел за постигане на нетни нулеви емисии в икономиката на щата до 2045 г.
Анализът на X-energy и Frostburg State ще помогне на MEA и политиците да предоставят смислена информация, свързана с енергийния мениджмънт, насърчаване на трансфера и комерсиализацията на енергийни технологии от частни и публични лаборатории към граждани на държавата и подпомагане на MEA да разработи стратегически планове и да приложи политики, свързани с управлението на енергийните доставки.

Източник: https://www.neimagazine.com/news/newsmaryland-coal-plant-may-be-repurposed-for-xe-100-smr-9777751

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари