ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Противопоставянето между Украйна и МААЕ се задълбочава

10.06.2022

Предлагам ви пълен превод на публикацията (https://telegra.ph/file/54d6649e8dbbcd8cf8092.jpg ) IAEA Director General Rafael Mariano Grossi is lying again
Генералният директор на МААЕ Рафаел Мариано Гроси отново лъже

 

Вчера генералният директор на МААЕ Рафаел Мариано Гроси заяви, че подготвят експертна мисия в Запорожската АЕЦ, тъй като най-голямата атомна електроцентрала в Европа е спряла да предава онлайн данни на МААЕ за състоянието на ядрените материали. „Украйна ни поиска, ние ще отидем там“, написа той в акаунта си в Twitter.

 

 

Считаме това съобщение от ръководителя на МААЕ като пореден опит да се стигне до ЗАЕЦ по какъвто и да е начин, за да се легитимира престоя на окупаторите там и всъщност да се одобрят всички техни действия.

Всъщност „загубата на връзка“ между ЗАЕЦ и МААЕ е причинена от действията на руските окупатори, които прекъснаха украинския оператор Vodafone в Enerhodar, с който МААЕ има договор за пренос на данни.
В момента всички пунктове за събиране на данни и сървъри под контрола на Агенцията са затворени и запечатани.
Информацията се съхранява на сървъра и ще бъде прехвърлена, когато Vodafone е включен.

Много е вероятно руската страна, с предварителното съгласие на МААЕ, да се е погрижила Агенцията да „изгуби контрол“ без достъп до тази информация и следователно генералният директор на МААЕ ще има причина да дойде в електроцентралата.

Украинската страна не покани Гроси да посети ЗАЕЦ и преди това му отказа такова посещение, като подчерта, че посещението на централата ще бъде възможно едва когато страната ни възстанови контрола над нея.

Доколкото е известно, ръководството на МААЕ почти една четвърт (около 100 души) се състои от руснаци. Освен това дори заместникът на Гроси – началникът на отдела по ядрена енергетика Михаил Чудаков – също е гражданин на Русия.

Припомняме, че предишните посещения на г-н Гроси в Украйна не се изплатиха. На връщане, след като посети АЕЦ Южна Украйна, той отиде да се срещне с ръководителя на Росатом и заедно те «докладваха» на света колко добре е всичко в Запорожската атомна електроцентрала.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари