ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Толерантно ядрено гориво – изпитанията продължават

25.05.2022

Росатом започна реакторни изпитания на „толерантно“ ядрено гориво (ATF) с нови комбинации от материали за леководни реактори – руски ВВЭР и PWR блокове по западен дизайн.

 

 

В НИАР Димитровград в изследователския реактор МИР експерименталните горивни елементи ATF започнаха да преминават през четвъртия цикъл на изпитания, които продължават от началото на 2019 г.

ATF

ATF (Advanced Technology Fuel, наричано още „толерантно“ гориво – Accident Tolerant Fuel – устойчиво на аварии гориво) е ядрено гориво, което е устойчиво на аварийни ситуации в атомните електроцентрали.
Дори в случай на загуба на топлоносител и нарушаване на отвеждането на топлината от активната зона на реактора, толерантното гориво трябва да запази своята цялост за достатъчно дълго време без възникване на паро-циркониева реакция, която води до отделянето на водород.

Въвеждането на устойчиво на аварий гориво е от ключово значение за извеждането на системната безопасност и надеждност на ядрената енергетика на качествено ново ниво.

Подробности за толерантното гориво и провежданите изпитания на: https://clck.ru/hUvLG

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари