ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Летище Виена завършва най-голямата слънчева електроцентрала в Австрия

25.05.2022

Flughafen Wien Group, която управлява международното летище Виена, заяви, че е пуснала в експлоатация най-голямата слънчева електроцентрала в Австрия.
Съоръжението заема 24 хектара.

 

Столицата на Австрия възнамерява да достигне климатична неутралност до 2040 г. или десет години преди Европейския съюз като цяло.
Транспортната инфраструктура е един от най-предизвикателните сегменти на икономиката, тъй като подобни амбициозни цели предполагат бърз преход към алтернативни енергийни технологии. Международното летище Виена е водещо в решенията за декарбонизация на местно ниво.

Flughafen Wien Group твърди, че ще премахне нетните си емисии на въглероден диоксид, в което новата слънчева електроцентрала, най-голямата в страната, има основна роля. Компанията, която също управлява летища в Кошице в Словакия и в Малта, каза, че съоръжението в Швехат е започнало да произвежда електричество.

За справка

Централата има 55 000 нови слънчеви панела, инсталирани на 24 хектара на територията на летището във Виена.
Годишното производство се оценява на 30 GWh.
Flughafen Wien по-рано обяви, че пиковият капацитет на съоръжението ще бъде 24 MW, което означава максимум 20 MW, които трябва да бъдат доставени в мрежата.
Компанията разчита слънчевата електроцентрала да покрие една трета от годишното и потребление на електроенергия.

И още нещо

Flughafen Wien се договори с местната петролна компания OMV да използва отпадната топлина от близката рафинерия за отопление на сградите на летището. Освен това Shwechat използва геотермална енергия и има няколкостотин електрически превозни средства.

На летището във Виена работят 250 фирми. Хъбът вече има седем по-малки фотоволтаични блока. Компанията заяви, че ще инсталира слънчеви панели на още седем хектара и ще произвежда повече електроенергия, отколкото е необходимо за сградите и услугите на летището.

Особености

Летищата са малка част от системата за въздушен транспорт, така че изискват и по-нови самолети, които консумират по-малко керосин, както и по-ефективни полетни маршрути и въглеродно неутрален керосин, каза членът на борда на летището Джулиан Ягер.

Летищата обикновено имат огромно пространство, включително покриви и паркинги, които могат да се използват за инсталиране на фотоволтаични панели.
Производителите на устройствата разработват решения за разсейване на отражението на слънчевата светлина, тъй като тя намалява видимостта на пилотите и ръководителите на полети.

Източник: https://balkangreenenergynews.com/vienna-airport-completes-austrias-biggest-solar-power-plant/

 

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Руското гориво РЕМИКС (REMIX). Въпроси и отговори.

В началото на юни руската корпорация „Росатом“ съобщи (http://atominfo.bg/?p=101779 ) за успешното завършване на първия 18-месечен цикъл за шест горивни касети с гориво REMIX...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари