ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Собствениците на АЕЦ „Palo Verde“ търсят алтернативни възможности за техническо водоснабдяване

16.05.2022

Собствениците на атомната електроцентрала Пало Верде (САЩ) търсят възможности за водоснабдяване, след като плановете за изпомпване на солени подземни води западно от град Феникс бяха осуетени.

 

 

Особеност на АЕЦ „Palo Verde“ е, че централата използва рециклирана вода като технологична вода, която собствениците закупуват от съседни населени места и доставят по тръбопровод, положен в пустинята на разстояние повече от 50 км.

Нуждата от промишлена вода на завода е приблизително 250 милиона литра на ден. Станцията има договори за закупуване на рециклирана вода до 2050 г., но след 2025 г., според условията на договорите, тази вода ще поскъпне значително.

През 2025 г. рециклираната вода ще струва на атомната електроцентрала Пало Верде шест пъти повече, отколкото през 2010 г. От 2026 г. цената на водата ще се изчислява по сложни формули, което ще доведе до още по-високи цени.

Централата купува рециклирана вода в акра фута, често използвана несистемна единица в САЩ за измерване на големи обеми водни ресурси.
Един акър фут е приблизително равен на 1,2 милиона литра.

Цената на 1 акър-фут рециклирана вода през 2010 г. беше 53 долара.
През 2025 г. ще достигне $300.

През 2019 г. APS, компанията собственик на централата, кандидатства за изпомпване на подземни солени води за нуждите на АЕЦ, но впоследствие компанията се отказа от този план.

Една алтернатива е да се намалят загубите на вода в охладителните кули. Сега компанията изучава икономиката на опцията за охладена водата преди охладителните кули.
Така загубите на вода за изпаряване ще бъдат намалени, но ще има разходи за електроенергия за процеса на охлаждане.

През май или юни компанията възнамерява да проведе пилотно проучване на тази опция с националните лаборатории на Сандия, което ще продължи от четири до шест месеца.

Друг възможен вариант е да се подобри ефективността на използването на закупената вода.

Сега в атомната електроцентрала Пало Верде закупената вода преминава през втория кръг на централата около 25 пъти, след което се изпуска в езерата охладители.
Централата разглежда допълнителни опции за пречистване, които ще позволят на водата да се използва по-дълго и ще намали нуждата от закупуване на вода.

Източник: http://www.atominfo.ru/newsz05/a0096.htm

Tags: , ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари