ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Поради санкциите на Запада, Руската федерация използва чипове от съдомиялни машини и хладилници във военно оборудване

13.05.2022

Западните технологии не са достъпни за Русия, така че страната започна да използва чипове от перални машини и хладилници във военното си оборудване. Това съобщи министърът на търговията на САЩ Джина Раймондо.

„Имаме съобщения от украинци, че когато намерят руска военна техника, тя е пълна с полупроводници, които са получили от съдомиялни машини и хладилници“, каза Раймондо по време на изслушване в Сената на 11 май.

Износът на технологии от Съединените щати за Русия е намалял с почти 70 процента след налагането на санкциите в края на февруари. Повече от 30 други страни са наложили подобни забрани за износ, включително и за Беларус.

„Нашият подход беше да лишим Русия от технологии – технологии, които биха подкопали способността й да продължи военната операция. И точно това правим“, добави Раймондо.

Според говорителя на Министерството на търговията на САЩ Робин Патерсън, броят на пратките от Съединените щати до Русия, включително стоки, подлежащи на новите правила (полупроводници, телекомуникационно оборудване, лазери, авионика и морски технологии), е намалял с 85%, а обемът им – с 97 % спрямо същия период на 2021 г.

Говорейки в Сената, Раймондо отбеляза също последните съобщения, че двама руски производители на танкове са спрели производството поради липса на вносни компоненти: Уралвагонзавод и Челябинският тракторен завод.

Компютърните чипове са „мозъците“, които задвижват най-съвременната електроника, от домакински уреди до бойци. Русия произвежда малко от своите чипове, исторически разчитайки на внос от азиатски и западни компании.

Руските военни дронове, свалени над Украйна през последните години, са пълни със западна електроника и компоненти, каза говорител на лондонското Conflict Armament Research.

Най-големите производители на компютърни чипове в света започнаха да спират доставките за Русия в края на февруари, след като санкциите на САЩ влязоха в сила и страната заплаши с ограничения за предоставящите на Русия технологии.

Източник: https://elektrovesti.net/80389_cherez-sanktsii-zakhodu-rf-vikoristovue-u-viyskoviy-tekhnitsi-chipi-z-posudomiynikh-mashin-i-kholodilnikiv

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари