ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна – При студените изпитания на ЦХОЯГ беше отработена процедурата за транспортиране и презареждане на контейнера

02.02.2022

В рамките на комплексните студени изпитания на площадката на Централизираното хранилище за отработено ядрено гориво (ЦОЯГ), изградено в зоната за изключване на Чернобилската АЕЦ, на мястото за съхранение беше монтиран контейнер с пълни имитатори на отработено ядрено гориво.

Така е отработена процедурата за транспортиране на контейнера до обекта, неговото презареждане и съхранение.
Тестовете са проведени в присъствието на специалисти от Държавната инспекция за ядрено регулиране на Украйна.

Студените изпитания (без гориво) започнаха в ЦХОЯГ на 26 януари 2022 г. и ще продължат до 4 февруари. Те се извършват в съответствие с „Работна програма за комплексни „студени“ тестове (без ОЯГ) на площадката на Централизирано хранилище за отработено ядрено гориво с използване на основното технологично оборудване на Holtec International, технологичните системи и оборудване на ЦХОЯГ“, съгласувано от Госатомрегулирования на Украйна.

Напомняме, че на 24 януари 2022 г. НАЕК Енергоатом завърши автономни и индивидуални изпитания на системите на ЦХОЯГ в студен режим, които продължиха почти два месеца.

По време на заседанието на щаба за въвеждане в експлоатация на хранилището на 27 януари 2022 г. ръководството на Енергоатом и Държавното ядрено регулиране обсъдиха окончателния работен план и статуса на финализиране на пакета документи за започване на експлоатация на комплекса, а също така се запозна с работата на неговите системи за физическа защита.

Предварително се очаква отделно разрешение от Държавната комисия за ядрено регулиране за въвеждане в експлоатация на Централизирано хранилище за отработено ядрено гориво, където ще бъде извозено отработено ядрено гориво от трите атомни електроцентрали на Енергоатом, да бъде получено от НАЕК на 9 март 2022 г. .

Първите контейнери с отработено ядрено гориво – от Южноукраинската АЕЦ – ще бъдат доставени в ЦХОЯГ през април тази година.

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-224078

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари