ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


САЩ – доказана е възможността за създаване на 100% чиста и стабилна енергийна система

11.12.2021

Мечтите на човечеството за безкрайна чиста енергия от вятъра или слънцето са засенчени от нестабилността на тези възобновяеми източници – те са силно зависими от метеорологичните условия.
Но както установиха учени от Станфордския университет, тези страхове са неоснователни.

Те анализираха стабилността на енергийните мрежи при различни сценарии, при които 100% от електроенергията в САЩ идва от вятър, вода и слънце, и стигнаха до заключението, че това е не само възможно, но и от полза за икономиката.

 

 

„Това е първото проучване на стабилността на мрежата във всички региони на Съединените щати и отделни щати след електрификация на цялото производство на енергия и използване само на чиста и възобновяема енергия“, каза авторът професор Марк Джейкъбсън. „Това означава, че няма изкопаеми горива, няма улавяне на въглерод, директно улавяне на въздух, биоинженерство, сив водород или ядрена енергия.

Вятърът, водата и слънцето вече осигуряват близо 20% от нуждите на САЩ от електроенергия, а 15 щата територии и над 180 града в страната са приели закони, изискващи преход към възобновяема енергия (ВЕИ).
Критиците на тази трансформация обаче посочват нестабилността в доставките на електроенергия от вятъра и слънцето и плашат с масови и продължителни прекъсвания на електрозахранването.

Свързването на големи географски региони в мрежа ще направи доставките на енергия по-надеждни и по-евтини чрез увеличаване на шансовете за достъпност на вятърна, слънчева и водна енергия и намаляване на нуждата от допълнителни вятърни турбини, слънчеви панели и акумулаторни батерии.

Важно откритие на авторите на доклада е, че батериите с дълъг живот (много голям капацитет) не са необходими за изпълнение на този план.
Стабилността на мрежата може да бъде постигната със съществуващи батерии, които поддържат заряд за четири часа или по-малко. Чрез свързването им може да се постигне дългосрочно съхранение на енергия и бързо снабдяване с електричество по време на пиковите часове.

В допълнение, изграждането и поддръжката на напълно чисти, възобновяеми електроцентрали и мрежи ще създаде 4,7 милиона дългосрочни работни места в различни енергийни сектори.
А по-чистият въздух ще предотврати 53 200 смъртни случая и милиони болести годишно и ще спести около 700 милиарда долара, които се предвижда да бъдат изразходвани през 2050 г. за лечение на заболявания, свързани с лошо качество на въздуха.

До 2050 г. цените на петрола могат да паднат до 10 долара за барел, ако светът успее да електрифицира енергийния сектор и изпълни условията на Парижкото споразумение за климата. Търсенето на петрол ще започне да намалява още от 2023 г.

Източник: https://elektrovesti.net/78615_dokazana-vozmozhnost-sozdaniya-v-ssha-na-100-chistoy-i-stabilnoy-energoseti

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари