ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Какво е по-опасно за околната среда – кравите или въглищата?

20.11.2021

 Наталия Беляева, генерален директор на адвокатска кантора Delphi и експерт на Научно-техническия съвет на Росприроднадзор, коментира основните новини от климатичната конференция в Глазгоу и обясни какво може да направи всеки от нас, за да спаси природата в момента. Публикуваме откъси от онлайн разговора.

 

 

 

За вредата от пържолите

Известната екоактивистка Грета Тунберг разкритикува резултатите от форума в Глазгоу и отчасти правилно.

Бях малко разочарована от манията на участниците по темата за енергийния преход. Наистина ли е необходимо да се влиза в пещери и да се греем на огъня, за да се реши климатичният проблем?
Докато се фокусира общественото внимание върху един проблем, в случая върху недостатъците на въглеводородната енергия, други, не по-малко важни, се пренебрегват.

Пластмасите?

Например, в неотдавнашен съвместен доклад от колежа Бенингтън, САЩ, и обединението Beyond Plastics, пластмасовата индустрия ще отделя повече парникови газове през това десетилетие, отколкото инсталациите, работещи с въглища. Това подкопава глобалните усилия за борба с изменението на климата.
Според еколозите през целия жизнен цикъл на пластмасата, от пробиване на нефтени и газови кладенци до изгаряне на отпадъци, 232 милиона тона парникови газове влизат в околната среда годишно – същото като от 116 въглищни електроцентрали.

Животновъдството?

Преди да станат пържоли, кравите също произвеждат парникови газове.
Животновъдството поради чревната ферментация на добитъка, оборския тор и гробищата за животни нанася повече щети на климата, отколкото цялото въглищно производство.

В Climate Change 2021: Foundations of the Physical Sciences, междуправителствен панел призова за промяна в диетата. Човечеството трябва да увеличи дела на растителните храни, за да намали значително емисиите на парникови газове.

Източник: https://strana-rosatom.ru/2021/11/16/chto-opasnee-dlya-ekologii-korovy-ili/

Б.Р. – Това е първият от серията стриймове в Инстаграм, ще се постарая да публикувам и останалите.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари