ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


По време на посещение в Украйна представители на Westinghouse обсъдиха завършването на Хмелницката АЕЦ

19.11.2021

На 14 ноември 2021 г. приключи посещението на делегацията на американската компания „Westinghouse“ в Украйна по покана на ДП НАЕК Енергоатом.
Първият етап беше посещение на Хмелницката АЕЦ, където се планира изграждането на енергоблокове с използване на технологията AP1000.

 

По време на разговорите в Киев украинската и американската страна обсъдиха подробно въпросите на бъдещото сътрудничество, по-специално разположението на новите ядрени блокове в ХАЕЦ, обзор на системите за оборудване на AP 1000 и обучението на персонала.
Те също така обсъдиха стратегията и сроковете на доставките, свързани с изпълнението на проекта, подходите за финансиране на строителството и лицензирането на технологията AP 1000 в Украйна.

Шефът на Енергоатом Петр Котин отбеляза:

„Сътрудничеството на НАЕК „Енергоатом“ с Westinghouse е сериозна и взаимноизгодна междудържавна история. Днес започваме практическа работа по изграждането на нови ядрени съоръжения и сме доволни от високия темп и качество на всички дейности по този проект. В правителството е внесен законопроект за завършването на енергоблоковете на Хмелницката АЕЦ, очакваме неговото одобрение в близко бъдеще и внасяне във Върховната Рада на Украйна“.

Westinghouse отбеляза, че виждат голям потенциал в Украйна за реализиране на проекти, които ще допринесат за декарбонизацията на енергийния сектор и ще се превърнат в инвестиции в безвъглеродно бъдеще на държавата.
Елиас Гедеон, първи вицепрезидент по търговските дейности в Westinghouse, благодари на Енергоатом за организирането на посещението и за високото ниво на подготовка на обекта. Г-н Гедеон още веднъж отбеляза, че разработените от американската компания технологии и оборудване са в състояние да осигурят най-високо ниво на оперативна безопасност и стабилност при производството на максимално-чистата енергия.

Повече подробности за сътрудничеството с НАЭК ще бъдат съобщавани и на официалния сайт на Westinghouse, на който наскоро се появи версия на украински език.

Припомняме, че на 31 август 2021 г. Енергоатом и американската компания Westinghouse подписаха меморандум за изграждането на пет енергоблока в Украйна, включително два пилотни блока в Хмелницката АЕЦ.

Източник: https://www.atomic-energy.ru/news/2021/11/18/119536

Tags: , , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Бисмут-214 в Полша – въпроси и отговори

На фона на военните действия в Украйна в социалните мрежи и месинджърите се разпространява информация, че след руски удар по военен склад в Хмелницки...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари