ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Девет държави от ЕС се противопоставиха на радикална реформа на енергийния пазар на фона на кризата

27.10.2021

Девет страни от Европейския съюз, включително Германия, признаха, че не подкрепят реформата на пазара на електроенергия.
Изявлението дойде преди спешната среща на министрите на енергетиката на блока във вторник, 26 октомври, в Люксембург.

 

 

 

Лидерите на ЕС признаха, че съществува енергийна криза и че тя засяга сметките на потребителите и бизнеса.
Но създаването на общ план за действие за 27-те страни членки за преодоляване на влиянието му се оказа проблематично.

Очаква се поскъпването на енергията да продължи поне до пролетта. Държавите-членки се съгласиха миналата седмица, че за преодоляване на краткосрочните последици трябва да се вземат мерките, предложени от Европейската комисия.
Те включват отложени плащания за сметки и данъчни облекчения.

Но се появи пропаст между страните, които призовават за фундаментална реформа на енергийния пазар на блока, включително Франция и Испания, и тези, които вярват, че кризата е само временна и не изисква радикални промени на пазара.

„Тъй като ценовите скокове предизвикват глобални движения, трябва да бъдем много внимателни, преди да се намесим в дизайна на вътрешните енергийни пазари“, се казва в декларацията на деветте държави, публикувана в понеделник.

Люксембург, Австрия, Дания, Германия, Естония, Финландия, Ирландия, Латвия и Холандия заявиха, че прозрачните и конкурентни пазари са гаранция за конкурентни цени за крайните потребители.

„Нуждаем се от добре интегриран енергиен пазар на ЕС, който работи на базата на пазарни механизми и взаимовръзки. Това е част от решението за устойчивост на ценови шокове“, казаха те.

Основната причина за рязкото покачване на цените е нарастването на световното търсене на енергия, включително газ. От началото на годината цените на газа са се повишили с над 170%, според представители на ЕС.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари