ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


PLC Svertas Group ще определи нивото на радиоактивност на отпадъците в депото на Игналинската АЕЦ

06.10.2021

Споразумението, подписано между АЕЦ „Игналина“ и PLC Svertas Group за услугата по определяне на условни неконтролирани нива на радиоактивност на отпадъци, натрупани на депото за индустриални отпадъци на ИАЕЦ, влезе в сила.

„Подписването на това споразумение е резултат от последователно и отговорно сътрудничество между специалистите на ИАЕЦ и нашите надеждни партньори – CPMA, PLC Svertas Group, Държавния изследователски център за физически науки и технологии и Литовския енергиен институт, което ще гарантира професионалното и своевременно изпълнение от планираните работи “, отбеляза генералният директор на ИАЕЦ г -н Аудрюс Камиенас.

Договорът е подписан за 2 години, цената му е 719 000 евро без ДДС. Основната цел на това споразумение е да се определят условни неконтролирани нива на радиоактивност на натрупаните в депото (полигона) на ИАЕЦ за промишлени отпадъци, така че изискванията за радиационна безопасност вече да не се прилагат за депото. След като бъде одобрен, радиологичният контрол вече няма да се изисква и мястото ще получи статут на депо, което означава, че отпадъците могат безопасно да се оставят (при спазване на определени мерки за безопасност и мониторинг на околната среда) на сегашното им място.

Какво всъщност представлява полигонът

Полигонът на ИАЕЦ е въведен в експлоатация през 1985 г. и е затворен през 2015 г. Това е район с 15 отделни депа за изхвърляне на различни промишлени отпадъци.
По време на експлоатацията на депото са се натрупали около 30 842 кубически метра отпадъци. Състои се от смесени строителни и разрушителни отпадъци, различни опаковки, остарели части от оборудването, биоразградими отпадъци и други.

Тази дейност се финансира от Норвежкия финансов механизъм за 2014-2021 г. по проект „Подобряване безопасността на управлението на радиоактивни отпадъци в АЕЦ„ Игналина “.

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-219359

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари