ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


CERN тества руски свръхпроводници за пръстеновидния ускорител на бъдещето

27.06.2021

Руските ниобиево-калаени свръхпроводници, проектирани и произведени за Future Circular Collider (FCC), са тествани в CERN. Проектът е осъществен в рамките на споразумение между CERN и ТВЭЛ.

 

 

 

CERN тества свръхпроводници и направи кабел от тип Ръдърфорд от тях. Техническите характеристики на нишките са напълно в съответствие със спецификацията. TVEL Fuel Company е квалифициран като доставчик на свръхпроводници за програмите за разработване на високополеви магнити за ускорители на частици.
„Очакваме да получим съответната поръчка, след като CERN вземе решение за изграждане на FCC“, казаха пресслужбата на ТВЭЛ.

Руските разработчици са изпълнили изискванията: критичната плътност на тока на нишките е повече от 2,85 хиляди A / mm2 в поле от 12 T (тесла), остатъчният коефициент на електрическо съпротивление е повече от 100, ефективният диаметър на влакната е по-малък от 80. Това са рекордни параметри за руската свръхпроводяща индустрия.

Перспективите

FCC се планира да бъде построен след 2030 г.
Той ще замени Големия адронен коллайдер и ще се превърне в най-големия ускорител на частици в света – 100 км обиколка.

Магнитната система е един от ключовите елементи на новия ускорител. За създаването и ще са необходими 6 хиляди тона ниобий-калаен свръхпроводник и 3 хиляди тона ниобий-титанов.
Никоя държава сама не може да събере такава партида. Производствената технология се разработва в Европа, както и в САЩ, Южна Корея, Япония и Китай.

Подробности на: https://strana-rosatom.ru/2021/06/22/cern-proveril-rossijskie-sverhprovo/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари