ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Шведските атомни електроцентрали остават без място за съхранение на отработеното ядрено гориво

23.06.2021

Ringhals и Forsmarks Kraftgrupp обявиха за потенциалния риск от прекъсване на рестартирането на редица шведски ядрени блокове поради недостатъчно място за съхранение на отработено ядрено гориво (ОЯГ).

В декларацията се казва, че Forsmark-2 може да се сблъска с невъзможност да стартира след ППР през 2024 г., Forsmark-3 и блокове 3 и 4 на АЕЦ Ringhals през 2025 г. и Forsmark-1 през 2028 година.

В изявлението на експлоатиращите организации се твърди, че тази ситуация е причинена от бавното разглеждане от страна на властите на страната на заявлението за изграждане на окончателно хранилище за ОЯГ и разширяването на временното хранилище Clab.

Заявлението за изграждане на крайното хранилище за ОЯГ и разширяване на лицензирания обем на междинното хранилище от 8 на 11 000 тона е подадено през 2011 година.
В същото време собствениците на АЕЦ добросъвестно отчисляват вноски за управление на отработено ядрено гориво в специализиран фонд.

Сега хранилището Clab съдържа 7300 тона отработено ядрено гориво, т.е. неговите възможности ще бъдат изчерпани още през 2023 година.
Шведският модел за управление на отработеното ядрено гориво предвижда бързото му отстраняване от централите, тъй като АЕЦ-овете на страната трябва да оставят достатъчно свободно пространство в басейните за отлежаване на касетите (БОК) за безопасното изваждане на цялото гориво от активната зона (АЗ) на реактора.

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-214808

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари