ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Слънчевите електроцентрали сега са задължителни за новите и реновирани сгради в Берлин

21.06.2021

Парламентът (Камарата на представителите) на Берлин прие с мнозинство от гласовете Закон за слънчевата енергия (Solargesetz).

От 1 януари 2023 г. слънчеви електроцентрали трябва да бъдат инсталирани на всички нови сгради, както и на покривите след капитален ремонт в старите сгради.

 

 

 

Фотоволтаичните системи трябва да покриват поне 30 процента от чистата площ на покрива.
Като алтернатива са определени различни минимални изисквания за жилищни сгради: фотоволтаични системи с минимум два киловата трябва да бъдат инсталирани за еднофамилни и двуфамилни къщи, три киловата за жилищни сгради с три до пет апартамента и шест киловата за сгради с шест до десет апартамента.

Въведежда се система от глоби за нарушителите.
Всеки, който наруши задължението за инсталиране на слънчеви електроцентрали, трябва да плати до 5000 евро, ако е еднофамилно или двуфамилно жилище.
За жилищните сгради глобите могат да достигнат до 25 000 евро, а за нежилищните сгради – до 50 000 евро.

Очаквани резултати

Берлин планира да осигури 25 процента от нуждите от електроенергия в столицата със слънчева енергия най-късно до 2050 година.
Тази цел е формулирана в одобрения миналата година План за действие за развитие на слънчевата енергия в столицата на Германия „Masterplan Solarcity“.
Изчислено е, че за постигането на тази цел ще са необходими 4,4 GW слънчеви генерации.

Финансово стимулиране

Берлинското комунално предприятие (Berliner Stadtwerke) ще подпомага гражданите при инсталирането на фотоволтаични системи.

Берлинската инвестиционна банка (Investitionsbank Berlin) трябва да разработи допълнителна програма за финансово стимулиране под формата на инвестиционни безвъзмездни средства (грантове) и заеми. Основната цел е да насърчи собствениците на съществуващи сгради, които не се нуждаят от ремонт на покрива, да инсталират фотоволтаични системи.

Законът създава условия за развитие на малкия и среден бизнес за проектиране и инсталиране на слънчеви системи.

Източник: https://elektrovesti.net/76096_solnechnye-elektrostantsii-teper-obyazatelny-dlya-novykh-i-rekonstruiruemykh-zdaniy-v-berline

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари