ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Китай счита сътрудничеството с Русия в ядрената област за приоритет – Си Дзинпин

20.05.2021

Китайските власти разглеждат сътрудничеството с Русия в ядрената енергетика като специална приоритетна област на двустранното всеобхватно стратегическо взаимодействие.

Това съобщи в сряда президентът на Китайската народна република Си Дзинпин.

„На фона на пандемията и безпрецедентните промени през изминалия век, нашите държави си осигуряват взаимна солидна подкрепа …, което ясно показва дълбокия смисъл на китайско-руското всестранно сътрудничество“, подчерта той, говорейки на церемонията за започване изграждането на енергийни блокове в две руско-китайски АЕЦ.

„Енергетиката винаги е била най-значимата, най-успешната и най-голямата индустрия в нашето практическо сътрудничество. А сътрудничеството в ядрения сектор е нейният приоритет.“

Си Дзинпин припомни, че 2021 г. е белязана от 20-годишнината от подписването на руско-китайския договор за добросъседство, приятелство и сътрудничество.
„Президентът Путин и аз се разбрахме, че и двете страни ще се стремят да насърчават двустранните отношения още по-високо, по-широко и по-дълбоко“, добави китайският лидер.

Руският президент Владимир Путин и китайският президент Си Дзинпин в сряда чрез видеоконференция участваха в церемония, отбелязваща началото на строителството на нови енергийни блокове по руски проект в две атомни електроцентрали в Китай.

Източник: https://tass.ru/ekonomika/11411559

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари