ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Индия – На строителната площадка на АЕЦ „Куданкулам“ е монтирано устройството за локализация на стопилката

11.04.2021

Корпусът на устройството за локализация на стопилката на активната зона (така наречената «ловушка расплава» - „уловител на стопилката“) е монтиран в проектното положение под шахтата на реактора на енергоблок № 4 на АЕЦ „Куданкулам“, който се изгражда в Индия по руския проект според руския ВВЭР-1000.

„Инсталирането на „уловителя на стопилката” в проектната позиция е важна стъпка в изграждането на блока“, каза Вадим Хливненко, заместник-директор по проектите в Индия, ръководител на строителното управление на площадката на АЕЦ „Куданкулам”. – „Това е уникална система за защита на атомната електроцентрала и първото голямо оборудване, инсталирано в сградата на реактора. Сега «ловушка расплава» (устройството за локализация на стопилката – УЛР, б.р.) се монтира на всички АЕЦ, изграждани по руски проекти“.

За справка

Устройството за локализация на стопилката е разработка на руски ядрени учени и една от най-важните системи за безопасност в случай на извънпроектни аварии.
Корпусът на устройството тежи над 160 тона. За монтирането му е използван супер тежък монтажен кран.

«Уловителят на стопилката» за четвъртия енергиен блок е доставен в АЕЦ Куданкулам с товарния кораб „ZEA FOCUS“ през декември 2019 г.

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-211795

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари