ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


България и САЩ се споразумяха за ядрено сътрудничество

31.10.2020

САЩ и България наскоро подписаха Меморандум за разбирателство (Memorandum of Understanding - MoU) относно гражданското ядрено сътрудничество.
Българският премиер Бойко Борисов отбеляза, че ядрената енергия е една от „най-зелените и чисти“ енергии и затова страната иска да използва „по-безопасни технологии от последно поколение“ и да постигне диверсификация на ядреното гориво.

 

 

Българският премиер Борисов (вдясно) и държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео на церемонията по подписване на Меморандума за разбирателство (Изображение: Министерски съвет)

Меморандумът за разбирателство беше подписан на 23 октомври от българския министър на енергетиката Теменужка Петкова и помощник държавния секретар в Бюрото за международна сигурност и неразпространение на ядреното оръжие на Кристофър Форд. Той беше подписан в присъствието на премиера Борисов и държавния секретар на САЩ Майкъл Помпео, които се присъединиха чрез видеоконференция.

В изявление Държавният департамент на САЩ заяви, че Меморандумът за разбирателство относно стратегическото гражданско ядрено сътрудничество (NCMOU) „ще засили допълнително дипломатическите и икономическите връзки между нашите две държави. Този NCMOU укрепва нашите двустранни стратегически отношения, като същевременно задълбочава нашето сътрудничество в областта на енергийната сигурност“.

Той отбеляза, че NCMOU са „дипломатически механизми, които укрепват и разширяват стратегическите връзки между САЩ и държава партньор, като предоставят рамка за сътрудничество по граждански ядрени въпроси и за ангажиране между експерти от правителството, индустрията, националните лаборатории и академичните институции“. Това е третото споразумение за ядрено сътрудничество, подписано от САЩ и страните от Източна Европа през последните седмици. Той подписа проект за споразумение за сътрудничество с Румъния на 9 октомври и споразумение с Полша на 19 октомври.

Българският министерски съвет заяви: „Чрез документа България и САЩ се ангажират с отговорно използване на ядрената енергия и технологии с акцент върху човешкия капитал и развитието на труда, образованието, обучението, за да поддържат най-високите стандарти и практики в областта на ядрената безопасност и сигурност. “ Той отбеляза, че България има „интерес към новите сигурни технологии за ядрена енергия за граждански цели, разработени от Съединените щати“.

Петкова каза, че Меморандумът за разбирателство ще даде нов тласък и добра основа за бъдещо енергийно сътрудничество между двете страни. „Документът също ще допринесе за изпълнението на нашия основен приоритет за постигане на диверсификация на енергийните източници,“ каза тя. „Ядрената енергия е от стратегическо значение за нас, тъй като гарантира енергийна сигурност и ще допринесе за постигане на целите за намаляване на въглеродните емисии“.

България възнамерява да разшири ядрената си програма „със сигурни технологии от последно поколение“, за да изпълни Зелената сделка на ЕС за неутралност на климата до 2050 г., заяви Министерският съвет. „Целта на европейския зелен договор не може да бъде постигната без използването на ядрена енергия за мирни цели“, се казва в нея. „За България ядрената енергия играе важна роля в националната, регионалната и европейската енергийна сигурност, като същевременно осигурява енергия на достъпни цени и е ключов елемент в прехода към нисковъглеродна икономика.“

Подписването на Меморандума за разбирателство е след срещата в Белия дом през ноември миналата година между американския президент Доналд Тръмп и Борисов.
Тогава те издадоха съвместно изявление, в което се казва, че САЩ възнамеряват да изпратят технически екип в България, който да проучи възможностите за по-нататъшно сътрудничество в различни области на енергетиката, включително ядрената.
Двамата лидери също изразиха подкрепа за лицензирането и използването на американско ядрено гориво за българската атомна електроцентрала Козлодуй.

Двата действащи ядрени енергоблока тип VVER в Козлодуй генерират около една трета от електроенергията в страната.
Миналата година правителството на страната покани стратегически инвеститори в атомна електроцентрала с мощност 2000 MWe в Белене в Северна България, включително изграждането на два енергоблока по 1000 MWe, всеки от които ще използва руски реактор VVER-1000/V-466.

Източник: https://www.world-nuclear-news.org/Articles/Bulgaria-and-USA-agree-to-nuclear-cooperation

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари