ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Козлодуй подписа споразумения за саниране на още три обществени сгради

27.07.2012

След приключването на тези ремонти община Козлодуй ще се нареди сред първите общини в страната, изпълнили мерки за енергийна ефективност на всички обществени общински сгради.

 

На официална церемония в хотел „Хилтън” в София кметът Румен Маноев подписа споразумения за санирането на още три общински сгради. Проектите са финансирани по фонд „Козлодуй” и са на стойност половин милион лева. Мерките за енергийна ефективност ще бъдат изпълнени в сградата на общинската администрация, ОДЗ „Радост” – Козлодуй и училище „Васил Априлов” – Хърлец. Освен от кмета Маноев споразуменията бяха подписани от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев и от директора на дирекция „Ядрена безопасност” в Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) Винс Новак. На церемонията присъстваха още премиерът Бойко Борисов и министърът на здравеопазването Десислава Атанасова. С безвъзмездната финансова помощ по фонд „Козлодуй”, възлизаща на 47 млн. евро, ще бъдат ремонтирани общо 243 обществени сгради на територията на цялата страна, като част от средствата ще бъдат използвани и за подмяна на улично осветление.

„Община Козлодуй натрупа опит със санирането на обществени сгради с помощта на фонд „Козлодуй“ и оттук-нататък ни е ясно какво предстои – каза Румен Маноев след церемонията. – Следват множество процедури и избор на изпълнител, като реалните дейности се очаква да започнат през пролетта на следващите година и да приключат до края на лятото. Надявам се в бъдеще да бъдат отпускани и още средства като компенсация от затварянето на малките блокове на АЕЦ „Козлодуй”, които да оползотворяваме за подобни общественополезни проекти.”

В момента на територията на община Козлодуй текат дейности по санирането на 11 обществени сгради, за които са отпуснати 1,3 млн. евро от фонд „Козлодуй”. Средства за енергоспестяващи дейности са отпуснати и на община Нови хан. Двете общини получиха финансирането като компенсация за наличието на съоръжения за управление на радиоактивни отпадъци на териториите им със съдействието на Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци” (ДП „РАО“).

С приключването на санирането на единайсетте сгради, годишно община Козлодуй ще спестява 233 255 лева от разходи за електроенергия. В проценти това означава, че всяка сграда ще намали с близо 60% разходите си, сочат оценките в енергийните одити. До 2009 година на територията на община Козлодуй са санирани общо 6 сгради – ОДЗ „Мир”- Козлодуй, МБАЛ „СВ. Иван Рилски”, ОУ „Христо Ботев” – Козлодуй, ОДЗ „Радост” – Гложене, ОУ „Св.Св. Кирил и Методий” – Бутан и ОДЗ „Здравец” – Хърлец, които годишно спестяват 94 723 лева. Икономиите на тези сгради след санирането им са реално отчетени средства, а не само прогнозна оценка. След приключването на ремонтите на всички обекти община Козлодуй ще се нареди сред първите общини в страната, изпълнили мерки за енергийна ефективност на всички обществени общински сгради.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари