ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Rolls-Royce ще произвежда модулни ядрени реактори

30.06.2020

Производителят на легендарните автомобили е един от последните играчи, решили да влязат в технологичната надпревара за малки ядрени проекти.
В началото на тази година компанията обяви план за изграждане на 10-15 модулни реактора във Великобритания до 2030 г. Освен това всеки модул трябва лесно да се побере в ремаркето на конвенционален влекач.
Rolls-Royce вече е получила 23 милиона долара от британското правителство, но компанията все още трябва да намери около 250 милиона.

 

 

През 2016 г. правителството обяви търг за проекти на малки модулни реактори. Това беше първата стъпка за признаването им като важен елемент от бъдещия енергиен баланс.
Великобритания, подобно на много страни в Европа, има остра нужда от надеждно, евтино, без въглерод и безопасно производство. Енергийната структура на страната застарява и все още е твърде зависима от изкопаемите горива. В променящата се политическа среда, заради Brexit, Великобритания имаше нужда от собствени енергийни мощности.

Според оценките на Ролс-Ройс, проектирането, разработването на оборудване и изграждането на парк от АЕЦ с модулни реактори ще създаде до 40 хиляди работни места за квалифициран персонал и ще донесе над 100 милиарда британски лири в икономиката на страната чрез вътрешни и експортни продажби.

Ръководителят на компанията Уорън Ист разглежда програмата за изграждане на ММР като уникална възможност за спестяване на огромни ресурси чрез създаване на модерни ядрени технологии по време на залеза на големите атомни електроцентрали – последната от които ще бъде спряна в страната до 2030 година.

Много подробности на: http://strana-rosatom.ru/2020/06/29/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари